Един от диктаторите на британската модна индустрия –  основателят на компанията се озова в центъра на грандиозен скандал  с препратка към me-too сценарий.  Стотици служители на компанията са  подписали  онлайн петиция, в която настояват да бъде прекратена практиката "принудително" прегръщане "и поискаха регламент, по който да могат да съобщават за сексуален тормоз.  Основният заподозрян в скандала е  главният изпълнителен директор на фирмата Рей Келвин. Според вносителите на петицията Келвин редовно прави сексуални намеци,  разтрива вратовете и ушите на хората и обсъжда сексуалния си живот.

 Един от жалбоподателите пише: "Видях главния изпълнителен директор да иска от младите членове на персонала да седят на коляното си, да го прегъръщат или да му правят масаж на ушите.” Друг служител също се оплаква: "Главният изпълнителен директор винаги иска прегръдка от всеки член на персонала.  Това е неудобно и ненужно, едно просто  ръкостискане е достатъчно".

Повече от 2500 души в Обединеното кралство са подписали петицията до понеделник следобед. Междувременно акциите на компанията спаднаха с 13% , според Press Association.

Петицията се е появила като отворено писмо до борда на директорите на компанията на онлайн платформата "Organise", в която се провеждат кампании за проблеми на работното място. Повече от 300 от подписалите се,  са настоящи или бивши членове на персонала. Според Нат Уейли, изпълнителен директор на организацията, това е най- големият брой доклади, получени срещу работодател.

Хората зад петицията твърдят, че "тормозът в  Ted Baker е добре документиран, но умишлено игнориран от отговорните", добавяйки, че "е време да се прекъсне мълчанието" за "прегръдките на Келвин”.

От Ted Baker  излязоха с изявление пред британската информационна агенция Press Association.

"За нас е изключително важно всеки член на нашия персонал да се чувства ценен и уважаван на работното място", казват от компанията. "Рей поздравява много хора, които среща с прегръдка  без значение дали  срещу него е акционер, инвеститор, доставчик, партньор, клиент или колега."

От фирмата описват прегръдките като "част от културата на Ted Baker, но казва, че те "абсолютно не са задължителни". Дружеството е започнало и разследване на претенциите.  Авторите на изявлението  добавят, че "твърденията са напълно в разрез с ценностите на нашия бизнес и тези на нашия главен изпълнителен директор, ние ги вземаме много сериозно и ще гарантираме, че ще бъде извършено задълбочено независимо разследване".

Отворена  24-часова телефонна линия за служителите, на която те да подават сигнали.

Британската марка отваря първия си магазин в Глазгоу през 1988 г. и сега има 544 магазина в целия свят. Брандът е сред любимите на жителите на Острова. През 2011 г. Рей Келвин получава  Орден на Британската империя  за заслуги в модната индустрия.

Според тазгодишния  списък на "Сънди Таймс"състоянието на  62-годишният Келвин се оценява на 522 млн. паунда (666 млн. долара),  което го класира на на 244-то  място по богатство във Великобритания.