Болница в полската столица Варшава беше засипана с големи критики, след като ваксинира срещу COVID-19 полски известни личности и политици, съобщава Франс прес. 

Вече е започнало разследване и се очакват сериозни санкции на лечебното заведение включително и дисциплинарни уволнения.

Масовото ваксиниране в Полша започна на 27 декември, но според правителствения план в първия етап от ваксинацията трябва да бъдат ваксинирани само здравни работници. Медицинският център на Варшавския университет обаче обяви миналата седмица, че е ваксинирал 18 известни лица от областта на културата, които да са посланици в кампанията за ваксинация.

В болницата са поставени 150 дози ваксина, от които 300 за здравни работници и 132 за техни роднини и пациенти. В списъка обаче има политици и известни личности от шоу бизнеса. 

Сред ваксинираните са 45-годишната актриса Мария Северин, 63-годишният певец Михал Байор и 65-годишният телевизионен журналист Едуард Мишчак.

За станалото се разбра, след като бившият премиер Лешек Милер, който е пациент в болницата, туитна снимка на здравния си картон, в която се вижда, че е бил ваксиниран на 30 декември. И в други райони на страната местни политици, включително от управляващата партия "Право и справедливост", бяха разкритикувани, че са се ваксинирали, без да им е дошъл редът.

В събота премиерът Матеуш Моравецки заяви за държавната информационна агенция ПАП, че няма никакво оправдание за това нарушаване на правилата, което по думите му е "истински скандал".

Вторият етап Полша се ваксинира възрастните хора, учителите и военните. При третия етап ваксината беше бъде за всички жители на страната. 

До момента има ваксинирани малко над 50 000 души, които са ваксинирани, а целта до края на март е те да станат 2.9 милиона.