Въоръжени лица извършиха терористични атаки в шест локации в центъра на Виена вчера, убивайки трима души.

Полицията съобщава, че един от нападателите е убит. Атаката се случи часове преди австрийските власти да обявят нови ограничения, насочени към спиране на епидемията от коронавирус. Улиците, ресторантите и баровете във Виена бяха претъпкани, преди да бъдат затворени до края на ноември, според новите мерки.

В Twitter беше публикувано видео, показващо ареста на четирима терористи, но полицията съобщи, че останалите са избягали. Четирима мъже са арестувани.

Eдин от терористите, който снощи окървави Виена, е 20-годишен бежанец, който имал македонски корени. Издание публикува и снимка на предполагаемия джихадист, на която той позира с автомат и мачете в ръцете.  Според информацията на вестника, терористът е дал клетва за вярност на новия лидер на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши малко преди атаката във Виена. Профилът на предполагаемия джихадист в социалната мрежа Инстаграм вече е закрит, допълва изданието. Не се съобщава за националността му.

Австрийският вътрешен министър Карл Немер определи атаките като терористични. По думите му атаките са започнали преди 20 ч. На шест места, включително синагогата. В тях участваха до десет тежко въоръжени нападатели.

Броят на жертвите в терористичната атака във Виена нарастна до 17. През нощта се съобщава, че 15 души са били откарани във виенските болници с огнестрелни рани и че седем са били сериозно ранени. Сред тежко ранените е и полицай, който все още е в критично състояние.