Остават „само няколко часа“ на Великобритания и Европейски съюз  да се споразумеят за търговска сделка след Брекзит, казва Мишел Барние.

В изказване в Европейския парламент в петък главният преговарящ на ЕС заяви, че  "моментът на истината" за двете страни настъпи.

Въпреки това Борис Джонсън предупреди, че е възможен сценарий без сделка, освен ако позицията на ЕС не се промени „съществено“.

Преговорите между двата екипа в Брюксел се възобновяват, след като г-н Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говориха в четвъртък вечерта.

Урсула фон дер Лайен заяви, че преодоляването на големите различия, особено по отношение на риболовните права, би било много предизвикателно, докато премиерът коментира, че дискусиите се намират в "сериозна ситуация".

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, но още спазва търговските правила на блока, докато двете страни договарят търговска сделка. Ако споразумението  не бъде договорено до 31 декември, те ще продължат да търгуват по правилата на Световната търговска организация (СТО).Това може да доведе до завишаване на цените, заради такси, въведени върху стоките, които се продават и купуват.

Мишел  Барние заяви, че Великобритания е тази, която е решила крайния срок. ЕС би бил готов да удължи така наречения преходен период до следващата година, за да могат преговорите да продължат.

Борис Джонсън заяси открито, че Обединеното кралство ще просперира със или без търговско споразумение с ЕС.