Обединеното кралство сключи търговска сделка с Европейския съюз на 24 декември, която беше обявена за запазване на достъпа до нулева тарифа и нулева квота до единния пазар на блока.

Новите гранични правила след Брекзит обаче вече създават проблеми за вносителите и износителите, твърдят фирми.

В петък Marks & Spencer стана последната компания, която предупреди за административната тежест и увеличаването на разходите за износ за някои страни. Фирмата за пратки DPD вече е спряла някои услуги и има предупреждения от износителите на морски дарове.

Един орган за търговия с износ пък заяви, че сред членовете му има "нарастващ проблем и чувство на безпокойство".

Шейн Бренан, главен изпълнителен директор на Федерацията за студена верига, която представлява компании за охлаждане на транспорт и складиране, заяви, че възникващите проблеми са дошли, въпреки че количеството на трансграничния трафик все още е доста ниско.

Търговските потоци все още са само около 50% от това, което бихме очаквали, но дори на тези нива наблюдаваме нива на объркване и забавяния“, каза той пред BBC Today.

M&S заяви, че новите търговски договорености създават "много сложни административни процеси". Бюрократичната тежест, заедно с потенциалните мита върху някои износи ще повлияят значително на бизнеса в Ирландия, Чехия и Франция, каза търговецът. Добави, че споразумението за свободна търговия с ЕС не би означавало допълнителни тарифи за основните му продажби във Великобритания.

Но големите търговци, които използват Обединеното кралство като център за разпространение на европейския бизнес, биха могли да се изправят пред възможни тарифи, ако реекспортират стоки за ЕС.

Безмитната такса не се чувства безмитна, когато четете финия шрифт. За големия бизнес ще предстоят решения, отнемащи време, но за много други това означава плащане на тарифи или пребазиране в ЕС “, заяви изпълнителният директор Стив Роу в четвъртък, преди актуализацията на търговеца в петък.

Британският консорциум за търговия на дребно, който представлява над 170 търговци, работи с членовете си по краткосрочни опции и търси диалог с правителството и Евросъюза за дългосрочни решения за смекчаване на ефектите от новите тарифи.

Кабинетът заяви, че работи в тясно сътрудничество с бизнеса, за да им помогне да се адаптират към всякакви нови търговски договорености, предаде BBC.