Франция: Втори локдаун


Франция влезе в нова национална блокада в петък, 30 октомври. Хората имат право да напускат дома си само за да отидат на работа (ако не могат да работят вкъщи), да закупят основни стоки, да потърсят медицинска помощ или да се упражняват по един час на ден, съобщава BBC.

Всеки заварен навън, трябва да носи писмен документ, оправдаващ пътуването му, както се случи при първото заключване през март.

Всички магазини, освен тези със стоки от първа необходимост, ресторанти и барове са затворени, но училищата и детските ясли остават отворени.

Забранени са социалните събирания. Правилата ще бъдат в сила поне до 1 декември.

Освен това в Париж и околните райони може да бъде въведен отново комендантски час от 21:00 часа. 

Man carrying chairs in Paris

Германия: Частично затваряне през ноември


От 2 ноември новите ограничения в цялата страна включват затваряне на кина, театри, фитнес зали, басейни и сауни, както и ресторанти и барове, с изключение на храна за вкъщи.

Социалните контакти са ограничени до две домакинства с максимум 10 души. Големите събития се отменят и не се допуска тълпа на спортни съоръжения.

Нощувките в хотели за развлекателни цели са забранени и всички несъществени пътувания са силно обезкуражени.

Училищата и детските ясли обаче са отворени и се разрешават посещения на домове за възрастни хора.

Магазините и фризьорите могат да останат отворени, със строги хигиенни правила и ограничения за броя на клиентите. Разрешени са и църковни служби и протести.

Мерките ще останат в сила до 30 ноември.

A man walks past a sign for a covid test centre, in Berlin

Италия: Нови мерки, затварят музеите


Нова рамка от три нива и допълнителни национални ограничения ще влязат в сила на 4 ноември.

В цяла Италия музеите, на които досега бе позволено да останат отворени, ще трябва да се затворят. Училищата ще останат отворени, но по-големите ученици ще преминат към дистанционно обучение. Ограничението на капацитета на обществения транспорт ще бъде намалено от 80% на 50%.

В допълнение към тези национални мерки страната ще бъде разделена на червена, оранжева и зелена зони. Червените зони - районите с най-високо ниво на инфекции - ще трябва да затворят всички барове, ресторанти и повечето магазини, включително фризьори и козметици. Фабриките и основните услуги ще останат отворени, включително аптеки и супермаркети, както беше по време на заключването през март.

В оранжевите зони ресторантите и баровете ще се затварят, но фризьорите и салоните за красота могат да останат отворени.

Фитнес залите, басейните, театрите и кината вече трябваше да бъдат затворени в края на октомври, а ресторантите и баровете могат да останат отворени само до 18:00. Сборовете за сватби, кръщенета и погребения бяха забранени и хората бяха силно посъветвани да не напускат близките си райони, освен поради работа, учене или здравословни причини.

Маски вече трябва да се носят навсякъде в Италия, на закрито и на открито, освен в частни домове.

Director of the Uffizi Gallery Eike Dieter Schmidt poses with a face mask in front The Birth of Venus painting by Sandro Botticelli

Испания: Ново извънредно положение


В неделя, 25 октомври, Испания въведе полицейски час, след като правителството обяви ново извънредно положение. Хората във всички региони, с изключение на Канарските острови, ще трябва да останат вкъщи между 23:00 и 06:00. Единствените разрешени пътувания са работа, закупуване на лекарства или грижи за възрастни хора или деца. Публичните и частните събирания са ограничени до шест души.

Първоначално извънредното положение беше влязло в сила за 15 дни, но по-късно беше удължено от парламента до началото на май 2021 г.

Регионалните лидери на Испания могат да променят времето за начало и край на комендантския час на тяхна територия и могат също така да затворят регионалните граници, за да пътуват.

Общонационалните мерки следват редица регионални мерки, въведени по-рано през октомври.

People close the shutter of a restaurant in Barcelona

Есенните училищни ваканции са удължени до средата на ноември. Работата от вкъщи е задължителна за всеки, който може да го направи.

Белгия въведе полицейски час

Във Валония и Брюксел има вечерен полицейски час от 22:00 до 06:00. Изключенията са за спешна медицинска помощ и тези, които трябва да пътуват до работа.

Във Фландрия комендантският час е определен от полунощ до 05:00 часа. Групите, които се срещат навън, са ограничени до четирима души. Фитнес залите, басейните и други културни и развлекателни съоръжения са затворени. Коледни пазари, зимни села, пазари втора ръка и публични събития като фестивали не са разрешени.

Футболните фенове, както и други спортни зрители, вече нямат право да присъстват на състезания.

People carrying tables outside a closed restaurant in Brussels, Belgium

Португалия: Локално затваряне и други национални ограничения


Новите ограничения за блокиране ще влязат в сила на 4 ноември в 121 общини с висока степен на заразяване. В районите живеят около 70% от населението на страната. Хората там ще имат право да напускат домовете си само за работа, училище или други основни задачи.

Мерките ще бъдат преоценявани на всеки две седмици. Маските са задължителни в открити пространства за всички на възраст над девет години. Движението между общините на Португалия вече беше забранено между петък и 3 ноември - празникът на всички светии.

По-ранните мерки включват затваряне на търговски обекти до 23:00 и забрана за продажба на алкохол в магазини, сервизи и бензиностанции след 20:00. Пиенето на алкохол е забранено на обществени места, освен ако не е част от услугата за хранене.

Събиранията са ограничени до максимум петима души. Университетските партита са забранени, но до 50 души са позволени на сватби и кръщенета.

Холандия: Частична блокада от четири седмици


Всички барове, ресторанти и кафенета могат да обслужват само с храна за вкъщи. Продажбата на алкохол в магазини и ресторанти е забранена след 20:00 и след това нямате право да пиете алкохол публично. Всички магазини, с изключение на супермаркетите, трябва да затворят до 20:00 в цялата страна. 

На хората се препоръчва да останат вкъщи и да работят колкото се може повече от вкъщи. Най-много трима души могат да посещават дома ви на ден и само четирима могат да се срещат навън, но и двете правила изключват деца под 13 години.

Събития като концерти на открито и развлечения са забранени. Мерките бяха въведени на 13 октомври и ще останат в сила поне четири седмици. Предишни мерки, като носене на маски в обществения транспорт, в магазини и други закрити места, също ще продължат да се прилагат. Училищата, фитнес залите, басейните и сауните са отворени, а децата под 18 години могат да продължат да спортуват любителски спорт.

Музеите, театрите, кината, зоопарковете и увеселителните паркове могат да бъдат затворени чрез допълнително съобщение на 3 ноември.

Women wait to sit down outside cafes in Amsterdam

.

People ride the Metro wearing face masks, shortly after midnight, in Copenhagen, Denmark, 22 August 2020

Дания: Ограниченията са до 2 януари

В края на август обаче броят на случаите започна рязко да нараства. Правителството отговори, като въведе серия от нови мерки през септември и октомври. До 2 януари продажбите на алкохол след 22:00 са забранени. Броят на хората, които имат право да присъстват на събирания, е намален от 50 на 10.

А маските вече са задължителни на всички закрити обществени места. Всички останали вече съществуващи ограничения са удължени до 2 януари.

Те включват затваряне на барове, ресторанти и нощни клубове в Копенхаген и околните райони в 22:00.

Република Ирландия: Нова частична блокада

На 22 октомври Ирландия се върна към най-високото ниво на ограничения за коронавирус. Очаква се ограниченията да продължат шест седмици, но ще бъдат преразгледани след четири.

Хората са помолени да останат вкъщи. Тези, които могат да работят от вкъщи, трябва да го направят.

A pedestrian wearing a face mask walks past a pub in Dublin

Не са разрешени социални или семейни събирания в домовете или градините, но хората могат да се срещат на открито с още едно домакинство, например за да спортуват, но на разстояние от 5 км (около три мили) от дома.

Много  магазини и фризьорски салони трябваше да се затворят, а баровете и ресторантите могат да предоставят само услуга за внос. Сватбите и погребенията са ограничени съответно до 25 и 10 души.

Училищата и детските заведения обаче ще останат отворени, а елитният спорт и строителство ще продължат.

Гърция: Вечерен час и затворени заведения в Атина и други райони


В момента в Атина и околните райони има полицейски час 00: 30-05: 00. Други мерки включват затваряне на ресторанти, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали и носене на маски както на открито, така и в обществени закрити зони.

People wearing protective face masks enter the ancient amphitheatre of Epidaurus

Вторият по големина град в Гърция Солун и северната провинция Серес също са под местни ограничения, от 3 ноември, в продължение на две седмици.

Там е наложен вечерен час от 21:00 до 05:00 часа и хората могат да напускат домовете си само по конкретни причини, като например да работят, упражняват или помагат на някой в ​​нужда.

Забранени са всички несъществени вътрешни и международни полети до летището в Солун.

Швеция: Карантинни мерки не са наложени


В Швеция нямаше карантина, но в съответствие със съветите на управляващите, повечето хора спазваха доброволното социално дистанциране и започнаха да работят от вкъщи, където е възможно.

Броят на новите инфекции сега нараства отново, но не толкова рязко, както в някои други части на Европа.

По-строги местни правила са въведени в осем от 21 шведски региона, включително столицата Стокхолм и двата други най-големи града, Гьотеборг и Малмьо.

Те включват съвети за избягване на обществен транспорт и личен контакт с други домакинства, както и с несъществени магазини, търговски центрове, фитнес зали и други места за спортно обучение, музеи и концерти.

Мерките са доброволни и в момента те се прилагат до 17 или 19 ноември, в зависимост от региона, но могат да бъдат удължени.

Маските все още не се препоръчват, но има ограничение за броя на хората, които седят заедно в кафенета и ресторанти - максимум осем на маса.

На 1 ноември беше вдигната национална законова забрана за публични събирания на повече от 50 души. Вече са разрешени социално дистанцирани събития за до 300 души, но се очаква малко да продължат в регионите с нови насоки.