В Италия за един ден са регистрирани 347 смъртни случая от COVID-19 и почти 21 000 новозаразени, а процентът на заразените в сравнение с броя на тестваните се е увеличил до 5,8 процента, съобщават местните медии.

Гидо Бертоласо, съветник на президента на регион Ломбардия, твърди, че Италия подхожда с голяма крачка към нова карантина.

За момента централното правителство отхвърля такава възможност и вместо да затвори цялата национална територия, прилага местни мерки.

Самите президенти на определени региони затягат анти-ковид мерките.

Болоня и Модена, в района на Емилия-Романя, ще бъдат поставени под карантина през следващите няколко часа.

Според местните медии ситуацията в тези градове напомня все повече за началото на пандемията, преди година, и болничните легла бързо се пълнят с заразени хора.

Директорът на болницата Санта Орсола в Болоня Андреа Занони твърди, че настоящите пациенти в реанимацията са по-млади, хора на възраст между 40 и 60 години, за разлика от първата вълна на инфекцията, когато хората на възраст над 80 години са били най-изложени на риск.

Вестник il Fatto Quotidiano съобщава резултатите от проучване на Лондонския университет, според което британската мутация на вируса се разпространява с 40 до 90 процента по-бързо от оригиналния вирус.

Началникът на интензивното отделение в болницата в Болоня Даниела Ди Лука твърди, че протичането на заболяването при заразените с английската мутация е по-бързо и че "състоянието се влошава след няколко дни".

Лекарят апелира гражданите да бъдат по-отговорни, да се придържат към мерките.

"Изчерпваме силите си", каза Ди Лука.