Италия ще наложи вечерен час в цялата страна от 21:00 до сутринта, за да предотврати разпространението на новия коронавирус, потвърди заместник-министърът на труда Франческа Пулци.

Решението е взето на правителствено заседание и ще бъде валидно в цялата страна.

Президентите на регионите настояваха такава ограничителна мярка, която може да предизвика социално недоволство, да се предприема от централното правителство, а не от отделните региони.

Новата мярка, която премиерът Джузепе Конте ще обясни на Парламента днес, предвижда забрана за междурегионално движение и всички, които по някаква причина трябва да пътуват или да бъдат на улицата след комендантския час, ще трябва да имат лично удостоверение за обосновка, за да бъдат извън дома му.

"За съжаление ще трябва да жертваме директното преподаване и за всички ученици в гимназиите уроците ще бъдат онлайн. Все още не е решено дали домашното обучение ще се прилага за ученици от по-ниските класове в началните училища", каза Пулжези.

Също така новата мярка предвижда намаляване на капацитета на градския трафик с 50%, търговските центрове ще бъдат затворени през уикенда, а музеите, баровете, залите за видеоигри и изложбите ще бъдат напълно затворени.