Изследване на Италианския национален институт по лечението на рак и учени от университета в Сиена установиха, че коронавирусът в страната се е появил още през септември 2019-та година. Както е известно първият случай на вируса е обявен на 21 февруари в градче близо до Милано. 

Оказа се обаче, че вирусът е бил много по-рано в Италия. Проучване на проби за рак на белия дроб от септември 2019 до март 2020 обаче показва, че 959 здрави доброволци, които са включени в проучването са развили антитела за коронавирус много преди месец февруари, когато е бил установен първият случай.

Според Световната здравна организация новият коронавирус или COVID-19, респираторното заболяване, което не е било известно до момента се появява за първи път в Ухан, централен Китай, през декември.

Първият пациент на COVID-19 в Италия е открит на 21 февруари в малко градче близо до Милано, в северния регион на Ломбардия, който е един от най-засегнатите от заразата.

Но констатациите на италианските изследователи, публикувани от научното списание Tumori Journal на INT, показват, че 11,6% от 959 здрави доброволци, включени в скринингово проучване за рак на белия дроб между септември 2019 г. и март 2020 г., са развили коронавирусни антитела много преди февруари.

"Това е основната констатация: хората без симптоми не само са били положителни след серологичните тестове, но са имали и антитела, способни да убият вируса", заяви Джовани Аполоне, който е научен директор на Италианския национален институт по лечението на рак. 

„Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението дълго и с ниска степен на леталност не защото изчезва, а само за да се покачи отново“, добави той.