Петстотин семейства на жертви на пандемията от коронавирус ще заведат частни дела срещу италианската държава и ще поискат 100 милиона евро поради сериозни пропуски в управлението на кризи, съобщиха днес медиите.

Ще бъдат заведени дела срещу италианския премиер Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Робърт Сперанца и Атилио Фонтана, президент на Ломбардия, провинцията, която е най-силно засегната от пандемията, с близо 25 000 смъртни случая от общо 70 000 смъртни случая в Италия от февруари.

Тези частни дела идват след около триста наказателни обвинения, според сдружение "Осъди", което обединява членовете на семействата на жертвите и инициира дела.

Делата са заведени през последните месеци, главно в Държавната прокуратура в Бергамо, в Северна Италия.

Държавната прокуратура провежда няколко отделни разследвания на трагедията.

Адвокатите на асоциацията за осъждане цитират "сериозни пропуски от регионалните власти в Ломбардия и централното правителство" при организирането на отговор на пандемията, съобщи местният вестник Bergamonews днес на уебсайта си.

Наред с други неща, те критикуват липсата на актуализиран национален план за борба с пандемията и забавянето на създаването на "червена зона" през февруари, която обхваща две общини в Бергамо, Нембро и Алцано Ломбардо, особено засегнати от епидемията от коронавирус.