Италианската полиция е открила 500-годишно копие на картината на Леонардо да Винчи от 16 век „Salvator Mundi“ на Исус Христос, която била открадната от църква в Неапол по време на пандемията, без свещениците дори да осъзнават, че я няма.

Откритието е направено, когато полицията в Неапол, работеща по по-мащабна операция, открива картината, укрита в апартамент. Началникът на полицията Алфредо Фаброчини обяви, че собственикът на апартамента е задържан, след като е предложил достоверно обяснение, че е  купил произведението на изкуството от  пазар.

Картината е копие на "Salvator Mundi" (Спасителят на света) от Леонардо, който е продаден за рекордните 450 милиона долара на търг на Christie's през 2017 г.

Неназованият участник в търга по-късно е идентифициран като саудитски крал, който твърди, че го е закупил от името на Лувъра Абу Даби.

Копието, приписвано на школата на Леонардо, но не и на самия художник на Ренесанса, се е помещавало в малък музей в страничен параклис на базиликата Сан Доменико Маджоре в Неапол. Той бил затворен по време на пандемията от коронавирус.

Фаброчини каза, че откритието е особено удовлетворяващо, "защото решихме случай, преди да е създаден". Той обясни: "Картината е намерена, но нейният попечител не е осъзнал, че е открадната."

Картината изобразява облечен Исус, който държи кристално кълбо и гледа директно към зрителя. Базиликата Сан Доменико пояснява, че картината вероятно е направена от студент на Леонардо през 1520-те години и е закупена от Джован Антонио Мусцетола, съветник на император Карл V и посланик на папския двор.