Испанският парламент одобри удължаване с шест месеца на извънредното положение, обявено за борба с увеличаването на заразените с новия коронавирус (COVID-19), информира "Франс прес".

Първоначално беше обявено, че извънредното положение ще бъде за 15 дни, но то беше удължено до 9 май догодина. 

При извънредното положение 17-те регионални правителства на Испания, които имат пълни правомощия в областта за здравеопазването, могат да наложат мерки за ограничаване на мобилността на хората, като например нощен комендантски час и затварянето на границите си.

Удължаването беше одобрено със 194 гласа "за", 53 "против" и 99 "въздържал се", включително от депутатите от основната опозиционна консервативна Народна партия, която призова извънредното положение да бъде удължено само до декември.

Това е вторият път, когато Испания обявява национално извънредно положение от началото на пандемията.

Първото беше въведено в средата на март и продължи до края на юни. То беше използвано за налагане на строга карантина, като на хората беше позволено да излизат навън, само за да ходят на работа, да търсят медицинска помощ или да купуват храна.

Испанското правителство не иска да има нова блокада. В момента в страната има потвърдени официално над милион случая на коронавирус.

През миналата седмица Испания стана първата страна от Европейския съюз с найд милион регистрирани заразени с коронавируса. Починалите са над 35 000.