Холандското правителство на Марк Рюте подаде оставката си, след като хиляди семейства бяха обвинени в измама със социални помощи и впоследствие се наложи да възстановят изплатените сумите, предаде BBCРюте бе категоричен, че оставката не е само символична.

"Невинни хора са криминализирани и животът им е разрушен", каза той пред журналисти и добави, че отговорността за това, което се е объркало, е на кабинета.

Родителите бяха подведени под отговорност заради дребни грешки, като липсващи подписи върху документи, и принудени да върнат десетки хиляди евро, дадени от правителството за компенсиране на разходите за грижи за деца, без средства за обезщетение.

Те, както се изрази един младши министър, който подаде оставка във връзка със скандала, бяха „попарени“ от системата. Семействата бяха оставени в състояние на разруха от държавен апарат, който се превърна в „враг на народа“.

Връзки се разпаднаха под натиска, домовете бяха загубени, майките говореха през сълзи  за финансовата и психологическа тежест, която претърпяват, след като били погнати от данъчните служители.

Единодушното решение, взето на заседание на кабинета в Хага, идва в ключов момент от пандемията Covid-19. Холандия е в локдаун и министрите обмислят по-строги мерки за спиране на разпространението на инфекцията.

Правителството ще остане на служебна роля за борба с пандемията до парламентарните избори през март, но министърът на икономиката Ерик Вийбс напусна с незабавено след скандала.

Това не е първият път, когато холандското правителство подава оставка масово в знак на колективна отговорност. През 2002 г. кабинетът отстъпи след доклад, критикуван от министри и военни, че не успя да предотврати клането на мюсюлмани в Сребреница по време на босненската война седем години по-рано.

Миналата година данъчната служба призна, че 11 000 души са били подложени на допълнителен контрол само защото са имали двойно гражданство. Това признание бе затвърди широко разпространеното убеждение сред много етнически малцинства в Холандия, че дискриминацията срещу тях е институционализирана и увековечена от управляващите.