Председателят на ЕП Антонио Таяни върна пакет "Мобилност" на транспортната комисия. Това стана по време на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Председателят на парламента заяви, че връща законодателното досие на транспортната комисия в ЕП, "за да може ясно и ефективно да се гласува в пленарната зала впоследствие".

Тяани обясни, че по пакет "Мобилност" са представени 1224 предложения за изменения и са отправени многобройни искания за разделно гласуване на отделни части от предложенията. Затова е решил да изпрати обратно на транспортната комисия досието, за да бъдат извършени необходимите действия и да може ефективно, ясно и експедитивно да се гласува в пленарната зала впоследствие, пише "Фокус".

"Имам предвид всички обстоятелства, които са свързани с внасянето на измененията, но във всички случаи искам ясен вот по ясни предложения. Смятам, че не бива да гласуваме часове наред изменения, които не са били добре обсъдени и изяснени. Още повече така е много възможно да се стигне до неволни грешки в гласуването. Призовавам комисията по транспорт да проведе спешно заседание и да представи плодовете на своя труд колкото е възможно по-скоро, за да можем през април на следващата сесия в Брюксел да гласуваме пакета", заяви Таяни.

"Убеден съм, че транспортната комисия достойно ще приеме това задължение, което ѝ се възлага и ще се справи успешно със своята дейност. Така ще се реши проблемът с внесените изменения", посочи той.

"Взето е решение съгласувано правилника на Парламента, консултирано е с председателя на транспортната комисия. Проблемът е броят на внесените предложения за изменения и броят на исканията за разделно гласуване. Може някой да смята, че тук има елемент на протакане, но ми се струва, че този брой изменения е много важен фактор и тук не става дума за съзнателно протакане, в никакъв случай. 4000 гласувания трябва да направим, ако в сегашния вид на измененията, го правим и ако не се намери решение, всички предложения ще се гласуват едно по едно", посочи той.

"Трябва да видим какви са измененията, да бъдат изяснени и ще видим колко могат да бъдат разделните гласувания. Струва ми се, че това е справедливо", каза още Тяани.

Добрата новина: Шефът на Европарламента изтегли "Мобилност", гласуване няма да има!Превозвачите ни отиват до Страсбург, ще протестират, но и ще благодарят