Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев съобщи, че късно снощи председателят на Еевропарламента Антионио Таяни е изтеглил досието "Мобилен пакет" от пленарната зала и го е върнал на транспортна комисия.

"Днес гласуване за пакет "Мобилност" няма да има", заяви Арабаджиев.

Попитан дали в такъв случай превозвачите ни ще отидат в Страсбург, той посочи: "Отиваме в Страсбург, за да поздравим всички български евродепутати. Да си протестираме по план. Да поздравим президента Таяни за решението, което е взел".

Той уточни, че не може да коментира дали в тази ситуация ще има протест в София, тъй като Съюзът на международните превозвачи, не участва в организирането му.

Припомняме ви, че Пакет "Мобилност", познат повече като Плана "Макрон" раздели Европейския съюз, както никога досега.

Предложението за гласуването на пакета "Мобилност" в понеделник беше прието с 156 срещу 154 гласа при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

За днес беше планирано неговото гласуване в Старсбург, но Таяни вече беше обявил, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете му са отхвърлени от транспортната комисия.

Пакет "Мобилност" предвиждаше по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици. От бранша предрекохат фалит на голяма част от българските транспортни компании, ако регулациите бъдат приети.

За щастие сега Планът е отложен, вероятно за след изборите за европейски парламент и при сформирането на новата Еврокомисия.