Германия обяви по-строги мерки, закривайки училища и несъществени предприятия в опит да спре рязкото нарастване на инфекциите с Covid-19. В сряда страната съобщи за още 952 смъртни случая и 27 728 положителни проби.

Мерките ще бъдат в сила до 10 януари. По Коледа ще  се въведе облекчаване, като на едно домакинство е позволено да приеме до четирима близки членове на семейството.

Други европейски страни затегнаха ограниченията преди Коледа, като Франция въведе нощен комендантски час.

Според новите мерки на Германия само основни предприятия като супермаркети и банки ще могат да останат отворени. Ресторанти, барове и развлекателни центрове са затворени от ноември. Фризьорските салони са сред предприятията, които трябва да затворят, докато пиенето на алкохол на обществени места, каквото предлагат популярни сергии за греяно вино по време на коледните празници, е забранено. Призовават се компаниите да позволят на служителите да работят от вкъщи.

Лотар Вилер, ръководител на германския институт Робърт Кох, който наблюдава разпространението на Covid-19, заяви, че ситуацията е "по-сериозна от всякога".

"Броят на случаите е по-голям от всякога и те продължават да нарастват. Има опасност ситуацията да се влошава и да става все по-трудно и по-трудно да се справим с пандемията и нейните последици", каза той.

Това се случва, когато германското правителство заяви, че оказва натиск върху Европейската агенция по лекарствата (EMA) да ускори одобрението на ваксината Pfizer / BioNTech, разработена в Германия. Тя вече е одобрена от регулаторните органи във Великобритания и САЩ.