У мъжа, извършил тройното убийство в базиликата Нотр Дам в Ница, е намерено свидетелство от италианския Червен кръст. Прокурорът за антитерористични разследвания Жан-Франсоа Рикар разказа за това, подчертавайки, че удостоверението наистина принадлежи на нападателя.

Според него роденият през 1999 г. тунизиец, който е организирал терористичната атака, е пристигнал в Италия през остров Лампедуза на 20 септември. Нито полицията, нито спецслужбите са знаели за пръстовите му отпечатъци, пише Интерфакс.

Полицията е намерила и Корана, два мобилни телефона и нож в жилището на нападателя. В чантата, намерена в църквата след нападението, имало още два ножа.

Припомняме, трагедията се разигра в четвъртък сутринта в църквата Нотр Дам в центъра на Ница. Мъжът намушка всички, които попаднали на ръката му. Убити са трима души - две жени и мъж. По време на ареста той е тежко ранен и откаран в болница.

Една от жертвите на нападението е 44-годишна бразилска гражданка, майка на три деца. 

Френският президент Еманюел Макрон нарече инцидента терористична атака. Страната засили мерките за защита на местата за поклонение и училищата.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф категорично осъди намушкването във френския град Ница, наричайки го "терористична атака".

"Ние категорично осъждаме днешната терористична атака в Ница. Тази ескалация на порочния кръг на речта на омразата, провокациите и насилието трябва да бъде заменена от здравия разум", написа Зариф в Twitter.