Редица европейски страни затегнаха ограниченията заради коронавирус преди Коледа. Това се случи след вълната от заразени през последните седмици, съобщава BBC.

Холандия влезе в петседмичен локдаун, като магазините, театрите и фитнес залите, които не са от съществено значение, се затварят. Междувременно Германия ще влезе в цялостен локдаун от сряда, след като броят на инфекциите достигна рекордни нива.

Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство са сред страните, които са регистрирали най-много случаи по време на пандемията. През последните седмици правителствата на континента се борят с разрешаването на трудния въпрос дали да облекчат ограниченията навреме за празничния период.

Скорошната вълна от заразени обаче в някои държави накара правителствата да спрат плановете за разхлабване на мерките.

Какви мерки предприемат отделните държавите?

Петседмичното блокиране на Холандия е най-строгият набор от мерки, обявени в страната от началото на пандемията. Всички магазини, кина, фризьорски салони и фитнес зали са затворени, а училищата ще последват примера им в сряда. На хората също е казано да се въздържат от несъществени пътувания в чужбина до средата на март. Ограниченията ще бъдат леко облекчени за трите дни по време на коледните празници. Тогава холандските домакинства ще имат право на трима вместо на двама гости.

В Германия училищата и магазините от съществено значение също ще затворят от сряда. Ресторанти, барове и развлекателни центрове са преустановили дейност  от ноември. Строгите мерки на Германия ще продължи от 16 декември до 10 януари, но ще има леко облекчаване на Коледа – едно домакинство ще може да приеме максимум четирима близки членове на семейството.

Франция премахва националната си блокада, но правителството заяви, че степента на заразяване не е намаляла достатъчно за по-нататъшно облекчаване. Това означава, че театрите, кината, баровете и ресторантите ще останат затворени. От 20:00 до 06:00 часа ще бъде наложен и национален вечерен час. Полицейският час ще бъде премахнат  в навечерието на Коледа, но не и в навечерието на Нова година.

Междувременно броят на загиналите за денонощие в Италия все още наброява  приблизително  500 души и правителството обмисля допълнително затягане на мерките по време на Коледа. Точните подробности все още са неясни, но ново блокиране може да настъпи между Коледната нощ и Нова година.

В Испания също се наблюдава повишаване броя на инфектираните, а висшият здравен служител Фернандо Симон предупреди за "деликатна" ситуация преди Коледа. Испанското правителство одобри набор от правила за периода между 23 декември и 6 януари. То включва разрешаване пътуването между регионите, при условие че хората посещават приятели или семейство, а социалните събирания ще бъдат ограничени до 10 души.