Европейският парламент обяви, че целият Европейски съюз е „ЛГБТ зона на свобода“. 

Символичната резолюция беше приета в отговор на местните власти в Полша, които се етикетираха като „зони без ЛГБТ идеология“ през последните години. Полша също така планира да затвори вратичката, която позволи на еднополовите двойки да осиновят деца. 

Полското правителство обяви предложението си за забрана за осиновяване само часове преди декларацията на Европейския парламент в подкрепа на правата на ЛГБТ. Тъй като обаче на самотните хора е разрешено да осиновяват, някои са успели да заобиколят забраната, като са кандидатствали за осиновяване като самотни родители. 

Според новия закон властите ще трябва да извършват проверки на всеки, кандидатстващ за осиновяване на дете като самотен родител. Ако се установи, че дадено лице кандидатства като самотен родител, когато е в еднополови отношения, то ще носи наказателна отговорност. 

Обявявайки новия план, заместник-министърът на правосъдието Михал Войчик каза: "Подготвяме промяна, при която хората, живеещи в съжителство с човек от същия пол, не могат да осиновят дете, така че хомосексуалната двойка няма да може да осинови дете " 

Резолюцията декларира, че „LGBT хората навсякъде в ЕС трябва да се радват на свободата да живеят и публично да показват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без страх от нетърпимост, дискриминация или преследване“.

В него се добавя, че властите на всички нива на управление в ЕС трябва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително на ЛГБТ лица. Резолюцията беше подкрепена от 492 евродепутати, докато други 141 гласуваха против, а 46 се въздържаха.