Европейската комисия одобри план за Франция да предостави до 4 милиарда евро помощ на Air France, която страда от колапса на пътническия трафик поради пандемията на COVID-19. Френската държава ще увеличи дела си в авиокомпанията до „малко под 30%“, съобщи френският министър на икономиката Бруно Льо Мейр, спрямо сегашното си 14,3%.

Air France ще предостави слотове на летище Париж Орли и на конкурентни авиокомпании, обясни в изявление комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер. Други „свързани низове“ включват забрани за дивиденти, обратно изкупуване на акции и бонуси за ръководители и ангажимент за публикуване на информация за това как е била използвана помощта, включително как тя подкрепя задължения, свързани със зелената и цифрова трансформация на ЕС.

Миналата година Air France получи 3 милиарда евро преки заеми от френската държава като част от рекапитализация до 4 милиарда евро. Френското правителство, най-големият единичен акционер на авиокомпанията, заяви, че е от съществено значение да се спаси националният превозвач.

Маргрете Вестагер, която отговаря за политиката на Комисията в областта на конкуренцията, заяви: „Франция ще допринесе до 4 милиарда евро за укрепване на собствения капитал на Air France и ще помогне на авиокомпанията да се изправи срещу финансови затруднения, произтичащи от избухването на коронавирус. В същото време публичната подкрепа ще бъде прикрепена по-специално , за да се гарантира, че френската държава е достатъчно възнаградена.

Капиталовата инжекция от френската държава "няма да надвишава минимума, необходим за гарантиране на жизнеспособността на Air France и нейния холдинг и за възстановяване на капиталовото му положение преди пандемията COVID-19", заяви ЕС.

Франция също ще трябва да представи план на Комисията за намаляване на нейното участие 12 месеца след отпускането на помощта, „освен ако намесата на държавата дотогава не бъде намалена под нивото от 25% от собствения капитал“.

KLM, холандският партньор в групата Air France-KLM, няма да се възползва от помощта, каза Комисията. Air France-KLM обяви във вторник, че очаква да направи оперативна загуба от 1,3 млрд. Евро през първото тримесечие на 2021 г. Неговият главен изпълнителен директор Бенджамин Смит заяви, че държавната помощ ще му даде "по-голяма стабилност да продължи напред, когато започне възстановяването".

Компанията заяви, че има "силна ликвидност и кредитни линии от 8,8 милиарда евро към 28 февруари 2021 г." и все още очаква "значително възстановяване на търсенето" тази година.