От понеделник, 14 декември, всички резултати от тестовете за коронавирус, проведени в Мадрид, както в публични, така и в частни лаборатории, ще бъдат събрани в една база данни. Пациентите и лекарите ще могат да получат достъп до тях чрез така наречената виртуална здравна карта, която стартира в региона това лято.

Основното нововъведение е, че сега испанците ще могат да покажат резултатите от прегледа на трета страна, ако е необходимо, без да посещават лекаря и без да събират сертификати. За да направите това обаче, ще трябва да преминете през доста труден път: данните ще бъдат достъпни само след сканиране на QR кода, който се издава след потвърждаване на самоличността.

В допълнение към резултатите от теста, потребителите на приложението ще могат незабавно да разберат какво трябва да направят, ако тестът за коронавирус е положителен.

В момента само около 130 хиляди души са инсталирали тази програма, което не е толкова много, като се има предвид, че само в испанската столица живеят над 3 милиона души, заедно с жителите на автономната общност Мадрид говорим за 6,6 милиона души.

Виртуалната карта може да се използва вместо хартиената карта в болниците, както и да се получават лекарства по лекарско предписание в аптеките, отбелязва El Mundo.