Мадрид, град, който счупи рекордa по броя на хората, заразени с коронавирус, отбеляза рязък спад. Докато медиите говорят за „Чудото в Мадрид“, епидемиолозите посочват въвеждането на бързи антигенни тестове като основен компонент.

Преди началото на новата вълна, властите закупиха 5 милиона теста и започнаха интензивно тестване в проблемните области.

В края на септември Мадрид региствира рекорд по брой новозаразени с коронавирус за ден. Към 29 септември 14-дневната честота на 100 000 население е била 785 случая, докато други автономни региони са регистрирали по-малко от 500 случая.

Тогава се случи обратът. Цифрите започнаха да падат и днес испанската столица има само 300 новозаразени за 14 дни, докато ресторантите и кафенетата работят до полунощ, а парковете са пълни.

Каталуния, област, в която са в сила строги мерки, засягащи туризма, са скептични към цифрите в Мадрид, но казват, че болничните данни не са лъжа.

В началото на октомври бяха хоспитализирани над 2500 пациенти, но тази седмица бяха приети около 200, а над 300 бяха възстановени и изписани от болницата. Антигенните тестове бяха от решаващо значение.

Заместник-министърът на здравеопазването Антонио Сапатеро казва, че това е позволило на властите да въведат затваряне и след това отваряне, след като ситуацията се подобри, пише Večernji list.