Лейбъристите са близо до искане за втори референдум на Острова, съобщи ВВС.

Малко повече от месец преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март, премиерът Тереза Мей все още се опитва да договори промени в споразумението си с Брюксел, за да си осигури подкрепата на парламента за това. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин засега се придържа към политиката на партията да запази възможността за втори референдум "на масата", ако правителството на Мей не успее да сключи споразумение с Брюксел, което може да сложи край на безизходицата в парламента.

Мей е обещала на парламента възможността да гласува за следващите стъпки по Brexit на 27 февруари, а депутатите възнамеряват да предложат редица промени в нейния план, включително да се каже, че той трябва да бъде подложен на референдум.

Запитан дали партията му ще гласува в подкрепа на втори референдум, заместник-председателят на партията Том Уотсън заяви пред телевизия ВВС: "Може да е ... Ние се приближаваме към тази точка". "Ние се отправяме в тази посока, но все още има и други опции в следващите дни", каза той.

Мей: Британският парламент ще гласува сделката за Брекзит до 12 мартПремиерът на Великобритания се надява да получи одобрение от лидерите на ЕС

Перспективата за провеждане на втори референдум създава дилема за Корбин: Докато много от членовете на партията горещо подкрепят така нареченото народно гласуване, други просто искат Великобритания да напусне възможно най-скоро.

"Все по-голям е броят на хората, които смятат, че сега се придвижват към ситуация на втори референдум, за да блокират излизането без споразумение или да блокират лошото споразумение на Мей- това ще бъде гласуването през следващата седмица", заяви Джон Макдонъл от лейбъристката партия.

Друг лейбъристки депутат, Фил Уилсън, е заявил, че е провел и разговори с някои от министрите в кабинета на Мей, за да получи подкрепата им за референдум.

Closed, closed… 16 закрити магазина на ден на Острова. Искаха Brexit!Разпродажбите заради затваряне на магазините са обичайна гледка