Първите признаци на финансова криза вече се забелязват във Великобритания, макар все още да няма яснота при какви условия страната ще напусне Евросъюза в края на март.

За първи път от години по рафтовете в магазините все още се продават коледни стоки и дори при 75-80% намаление липсват купувачи.

По данни на британския консорциум за търговия на дребно това е била най-лошата Коледа за членовете му след 2008 г. Тогава заради световната финансова криза англичаните рязко намалиха потреблението си, което въобще не е типично за тях. Сега те отново демонстрират такова поведение и според финансови анализатори причината се крие в твърде многото неясноти около Brexit.

На практика жителите на Острова са започнали да свиват потреблението си веднага след провеждането на референдума за излизане на страната от ЕС през 2016 г., показват данните на националната статистическа служба.

Известно раздвижване е имало през миналото лято, което се обяснява с еуфорията около световното по футбол и сватбата на принц Хари. Веднага след това обаче се наблюдава рязък спад.

Тази тенденция е принудила някои търговски вериги да започнат сериозни съкращения, като потърпевши са дори утвърдени британски компании като "Маркс енд Спенсър" и "Теско", към които жителите на Обединеното кралство имат слабост.

Само през миналата година са били затворени близо 6000 магазина, или средно по 16 на ден. Това е довело до закриването на около 70 хил. работни места. От организацията на търговците на дребно твърдят, че са подложени на силен натиск, тъй като купувачите пренасочват разходите си онлай в опит да намерят по-добри оферти или да заделят достатъчно средства за почивка и развлечение. Успоредно с това техните разходи растат заради по-високата минимална заплата и увеличените цени от страна на доставчиците.

Други статистически данни показват, че заради растящата инфлация и обезценяването на паунда след референдума за Brexit през 2016 г. живеещите във Великобритания са започнали да трупат дългове, за да могат да си позволяват неща, които са имали и преди.

За първи път от 30 г. през 2017 г. те са похарчили повече, отколкото са спечелили. Средната дупка в семейния бюджет е била 900 паунда, а общо за страната 25 млрд. паунда. За да я запълнят, е трябвало или да влизат в заеми, или да разчитат на спестявания и са избрали първото.

Бизнесът също затяга коланите

Според данни от януари промишлената активност е спаднала до 52,8 пункта, което е второто най-слабо представяне на сектора от юли 2016 г. Проучване сред директорите на 1200 британски компании показа, че близо една трета от тях може да прехвърлят дейността си в чужбина, ако страната напусне ЕС в края на март без споразумение с Брюксел.

Сред най-засегнатите се очертават да бъдат производителите на автомобили, които разчитат на вносни части и на износ на продукцията си. За миналата година те отчитат спад в производството си от 9%, а инвестициите в заводите им буквално са пресъхнали.

ВВС съобщава, че хиляди банкери стоят буквално с готови куфари в очакване дали ще има разбирателство между Лондон и Брюксел. Ако Великобритания напусне ЕС в края на март без сделка, лондонското Сити рискува да се превърне от голям европейски финансов център в офшорна зона. За да не загубят големите си клиенти, международните банки, инвестиционните дружества и застрахователните компании се готвят да преместят част от бизнеса си в други европейски градове.

Това ще бъде сериозен удар за британската хазна, тъй като финансовият сектор осигурява една десета от приходите ѝ, или 75 млрд. паунда годишно, което се равнява на половината от всички разходи за здравеопазване, пише "24 часа".