Може бързо да се намери решение за откритите въпроси с България, заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев в отговор на въпрос относно позицията на София за европейската интеграция на страната.

"Ние подписахме договор, в който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е уникална за двете страни и вярвам, че в този дух комисиите ще намерят решение”, подчерта Заев.

По думите на македонския премиер трябва да бъдат предприети смели стъпки, които са основани на факти и на истината. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има волята за това. Необходима е воля и от страна на България, категоричен е Заев.

Досега са решени четири исторически периода с шест или седем известни личности, които се почитат съвместно от двете страни, обясни още той.

"Чрез договора показахме политически, че сме за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Целта ни е да заздравим приятелството и добросъседството", заяви Заев.

Тази сутрин българският президент Румен Радев свика извънредна среща по въпросите около очакваната покана за членство на Северна Македония в ЕС. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи с изключение на ДПС. След разговорите стана ясно, че България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие.

"Постигнато беше принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии за членството на Северна Македония в ЕС, които да защитят българския национален интерес", каза Радев.

В разговора участваха премиерът Бойко Борисов, както и  вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който през уикенда заплаши партията му да напусне управляващата коалиция, ако България подкрепи преговорите с Македония за еврочленство преди да бъдат изчистени "всички фалшификации от историята на българския народ в Македония". 

Искаме Скопие да промени учебниците, надписите в музеите и паметните плочи, които обиждат БългарияВажно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичнос, заяви Радев

Плашим Скопие: Да спрат да прекрояват историята, иначе ще видят ЕС през крив макаронТова е апел към тях, обясни Борисов, за Каракачанов тупкането на топката свърши

Президентът Радев свика среща за Македония с премиера и министриДвустранната историческа комисия не може да стигне до съгласие, това може да спре Скопие към ЕС