България ще подкрепи опитите на Северна Македония да влезе в Европейския съюз, но само ако в Скопие престанат да изопачават историята. Това стана ясно след консултативната среща на президента Румен Радев с премиера Бойко Борисов и неговите заместници -военния министър Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева. 

ленството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането на Скопие в ЕСз. Винаги сме казвали, че за еърполисинг и НАТО могат да разчитат на нас. Бъдещето на Северна Македония е в ЕС и те не трябва да проиграват този шанс", коментира Борисов след срещата.

Той обясни, че разговарял по темата  с Радев още в края на миналата седмица, докато е бил в Сеул, а президента в Ню Йорк. 

"За съжаление не всички политически партии изпратиха свои представители", отчете Борисов, който говори след срещата пред чакащите го медии заедно с вицепремиера Каракачанов.

Борисов каза още, че българите нямат по-близък народ от македонците и ако София спре Скопие за ЕС ще бъде прецедент в историята.

"Изключително важно е да бъдат приети в ЕС, но е важно да разберат, че това зависи от тях. Това е апел към тях. Темата Западни Балкани беше издигната на най-високо ниво", заяви Борисов. И призова западните ни съседи да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират към бъдещето. 

"Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите със Северна Македония", добави още премиерът, уверявайки, че има пълно единомислие между ГЕРБ и Обединените патриоти по този въпрос.

"Надявам се, че това, което ще направим ще бъде много ясен сигнал за управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило. Ние не може безусловно да подкрепим Македония и трябва да заложим много ясни условия", заяви Каракачанов, който често е казвал, че западните ни съседи ще видят ЕС през крив макарон, ако не спрат да дразнят съседите си с исторически небивалици.

"Най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС. Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", каза още  Каракачанов.