Президентът Румен Радев свика консултативна среща за присъединяването на Македония към ЕС на която присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. В президентството пристигнаха и секретарят на парламентарната група на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов (ВМРО), зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) и Кристиан Вигенин (БСП), председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ), Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „Воля”.

Срещата е на тема: „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“.

На последната седма среща на комисията на 13 септември т.г. не бе постигнат консенсус за Гоце Делчев и други спорни теми в общата история на двете страни по които трябва да бъде намерено съгласие.

 "България не трябва да се съгласява със започването на преговори със Северна Македония за интеграцията й в Европейския съюз", заяви Красимир Каракачанов през уикенда. Реакцията му била в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той, според ВМРО, си позволявал да злоупотребява с историческата истина за произхода на Гоце Делчев. Той дори заплаши, че ВМРО ще излезе от властта, ако Македония бъде допусната до преговори за членство в ЕС.

Очаква се на 17 октомври Европейски съвет да вземе решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство и дори една държава да бъде против, решение не може да бъде взето.

На 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписани