Три пловдивски състезателки представят България на започналото европейско първенство по лека атлетика на митичния стадион в Берлин, на който Юсеин Болт постави легендарния си световен рекорд от 9.58 секунди на 100 метра. Габриела Петрова, Алекс Начева и Милена Миткова съставляват най-голямата колония в националния отбор – няма друг български град с толкова състезатели на шампионата. И трите са представителки на скоковите дисциплини, затова е логично да очакваме пловдивски скок на европейското.

Габи Петрова прави отличен сезон в тройния скок до момента и успешно завръщане след повече от 2-годишни мъки, породени от неприятни хернии в кръста. Възпитаничката на Атанас Запрянов в пловдивския Локомотив зае престижното 4-то място на турнира от Диамантената лига в Рабат с 14.40 метра, стана втора на Балканиадата и заема 6-о място в моментната ранглиста за сезона. Габи все повече се доближава до личното си постижение от 14.66, донесло и изключителното 4-то място в света от шампионата на планетата в Пекин през лятото но 2015 година.  През сезона тя направи няколко отлични скока с доста голям толеранс до линията за отскачане. При по-добър разбег – несъмнено щеше да подобри този резултат. Така че в лицето на Габи Петрова България има една от големите си надежди за медал от европейското.

За другата ни участника в тройния скок Алекс Начева шампионатът в Берлин ще бъде единствено опит и преживяване. 16-годишната ученичка от Руската гимназия продължава стремглавото си развитие и ще дебютира на голям международен форум при жените като най-младата участничка не само от България. След сребърните си медали от световното до 18 години миналото лято в Найроби и европейското до 18 години в Дьор, Унгария в началото на юли, възпитаничката на треньора Стойко Цонов в пловдивския клуб Ботев дочака звездния си миг и стана световна шампионка до 20 години във финландския Тампере с невероятните за възрастта й 14.18 метра. Единствените очаквания на Начева са да се забавлява и да се състезава сама със себе си, още повече, че й предстои по-отговорен форум – младежката олимпиада в Буенос Айрес през есента. Габи и Алекс стартират днес от 12.05 часа в квалификациите, финалът в дисциплината е в петък от 21.07 часа.

Европейското в Берлин ще бъде дебют и за още една пловдивчанка – състезателката на СК Галакси Милена Миткова. В последно време тя записа редица престижни класирания в скока на дължина от различни международни турнири и въпреки че на книга е с най-слаб резултат от участничките в дисциплината, и тя има право да мечтае. Квалификациите в скока на дължина са утре от 11.30 часа, финалът е в събота от 21.05 часа.