Съществува хипотетична възможност Григор Димитров да излезе от Топ 10, ако не запише добро представяне на турнира от сериите Мастърс в Синсинати тази седмица. Допълнително усложнение представлява и травмата му в глезена, която получи на тренировка и която все още не е ясно дали ще му попречи да участва в надпреварата.

В момента Гришо е на пето място в световната ранглиста, но би могъл да бъде изпреварен от цели шестима тенисисти - Кевин Андерсън, Марин Чилич, Доминик Тийм, Новак Джокович, Джон Иснър и Давид Гофен. Припомняме, че българинът има да защитава 1000 точки в Синсинати, след като спечели титлата миналата година.

Тъй като Андерсън няма точки за защитаване в турнира, то той ще изпревари Григор, дори нашият да триумфира отново с трофея, стига да запише две победи. Чилич също на този етап е пред Димитров във виртуалната ранглиста, в която за момента са отнети 990 точки от актива на хасковлията. Освен Григор, най-много точки за защитаване от въпросните тенисисти имат Джон Иснър - 360 (той отпадна от българина на полуфиналите миналата година), Доминик Тийм - 180 (той игра четвъртфинал през 2017-а) и Хуан Мартин дел Потро - 90, елиминиран на осминафинал от Димитров миналия сезон. Потенциално Григор може да срещне Новак Джокович в трети кръг, но първо трябва да се справи с Дамир Джумхур или Миша Зверев в сряда.