Габриела Петрова се класира за финала в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Възпитаничката на Атанас Запрянов в пловдивския Локомотив преодоля 14.05 метра още с първия си опит - точно толкова, колкото бе квалификационната норма. Габи направи отличен скок, но отново не можа да уцели разбега и стъпи пред дъската, което и отне още трийсетина сантиметра. Финалът е в петък от 21.07 часа. Петрова е втората финалистка за България до момента от шампионата след Радослава Мавродиева, която е сред най-добрите в тласкането на гюле.

Доволна съм, постигнах целта си да вляза на финал още с първия си опит. Играх на сигурно в засилката. В тази жега не ми се искаше да оставам за втори и трети опит, пък и се получи забавяне заради проблем с измервателната уредба. В петък на финала ще бъде съвсевм различно състезание - там ще изцедя всичко от себе си, каза Габи. С най-добър резултат във финала влезе гъркинята Параскеви Папахристу - 14.49. Голямата изненада бе отпадането на украинката Олга Саладуха и европейската шампионка от Амстердам - португалката Патриша Мамона.

Другата пловдивска представителка в тройния скок - Александра Начева, не успя да влезе във финала, но се представи достойно. Възпитаничката на Стойко Цонов в Ботев направи три опита, най-добрият от които бе 13.39 см. 16-годишната Алекс е най-младата участничка на европейското и за нея това дебютно голямо състезание при жените бе само за трупане на опит.