Пловдивското спортно училище Васил Левски обяви десетката за най-добри спортисти през 2020 година.

Ето и какво написаха от учебното заведение:

С гордост можем да обявим, че през 2020 година над сто и двадесет наши възпитаници, завоювали призови места на държавни, балкански и европейски първенства, ще бъдат включени в състава на центъра за подготовка на резерв за спорта за високи постижения към Спортно училище „Васил Левски“ – Пловдив. Това е малка част от труда, който полагат нашите учители по специализирана подготовка по вид спорт, общообразователни предмети и теоретично обучение за да бъдат тези деца нашето достойно бъдеще.

Сред тези талантливи ученици, треньорският съвет към Спортно училище „Васил Левски“ трябваше да определи и призовата десятка за 2020 година.

На десето място се класира Александър Делчев, спорт борба свободен стил, с учител по спортна подготовка Александр Грибков, към СКБ „Локомотив“- Пловдив. Александър е изключително талантлив ученик, към момента е в седми клас. В училището приет преди три години заедно със своите близначки. От него очакваме да се реализира успешно, да бъде всеотдаен към спорта, клуба, треньора, семейството и училището си.

На девето място се класира Илиян Вардинов. През 2017 година е приет със спорт плуване, а учител по спортна подготовка му е Славяна Раденкова, в ПК „Пловдив 2019“ - Пловдив. Тренира от три годишен, а на четири и половина вече владее и четирите плувни стила. През последните две години, той е част от олимпийския резерв на училището. Мечтата му е да достигне върховете в спорта, като неговия идол е Майкъл Фелтс.

На осмо място се класира Преслава Зокова. Тя също е избрала спорт плуване, а учител по спортна подготовка е Ваня Димитрова. Преслава успешно се развива в ЖПК „Младост“ - Пловдив, като в училището е приета през 2017 година. От тогава се развива много успешно под ръководството на своята треньорка и тази година стана двойна шампионка на завършилото в Благоевград държавно лично отборно първенство по плуване за юноши и девойки младша възраст на 50 и 100 метра бруст.

На седмо място се класират двама състезатели - Ивета Кунчева и Иван Мегленчев. В избрания от тях спорт кану-каяк ги тренира учителя по спортна подготовка Нина Мекерешка, към СККК „Тракия“ - Пловдив. Засега целта им е на Европейското първенство през 2021 година да завоюват призови места.

На шесто място се класира Радостина Ангелова, спорт кану-каяк, с треньор Димитър Генов към СККК „Тракия“ - Пловдив. Радост е в спортно училище от пети клас, но с лекота и се отдават много от спортовете. Любимият и предмет е английски език, а мечтата и е да стане най-добрият треньор.

Петото място е за Христо Кирачен, спорт гребане, с учител по спортна подготовка Златко Караиванов. Христо тренира в СК ‚Хеброс-гребане“ - Пловдив от седем години. Той е част от националния отбор на България през последните три години и е в олимпийския резерв на училището. Като завърши училище има желание да продължи образованието си в НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.

На четвърто място се класира Венелина Петкова, спорт лека атлетика, с учител по спортна подготовка Тодорка Тодорова, към АЛСК „Тракия 96“ - Пловдив. Девойката беше част от състава на българският отбор на Балканският шампионат за юноши и девойки, който се проведе на 12-13 септември в Истанбул. Венелина е шампионка на копие при юношите и девойките под 20 години през 2020 година. Дисциплината се проведе на 26 юли 2020 г. на националния стадион „Васил Левски“ в София. Избрала е пътят на спорта и след като завърши училище да продължи в НСА „Васил Левски“ - София.

На трето място се класират състезателките на ВК „Марица“ - Пловдив Златина Друмева и Мила Пашкулева, с учител по спортна подготовка Атанаска Никифорова. Девойките станаха част от националния отбор, представил страната ни на европейското първенство по волейбол, проведен в Хърватия и Босна и Херцеговина от 22 до 30 август 2020 г., където премериха сили и умения с домакините от Хърватия, Русия, Турция, Франция и Германия.

На второ място се класира Николай Стоичков. Той е част от националния отбор на България в неговата възраст. Николай се нареди четвърти на световното първенство по вдигане на тежести в Перу, в кат. 96 кг при кадетите до 17 г. Представителят на СКВТ „Марица“ – Пловдив, с учител по спортна подготовка Борислав Налбантов, направи два успешни опита в състезанието – 132 кг. в изхвърлянето при второто си излизане на подиума и 160 кг. в първото си изтласкване, а малко не му достигна да закове накрая 168 кг над главата си.

На първо място за втора поредна година се класира Йосиф Миладинов, спорт плуване, с учител по СП – Стефан Георгиев в ЖПК „Младост 91“ - Пловдив. На държавното първенство по плуване при юношите старша възраст, което се проведе на открит басейн във Варна, нашият ученик успя да запише два нови национални рекорда, като с единия от тях допълнително смъкна времето в олимпийския си А норматив. На 100 метра бътерфлай обявеният за „Най-добър млад спортист на 2019 година“ записа време от 51 секунди и 55 стотни, а в свободния стил на 100 метра - 49 секунди и 27 стотни.