Спортният директор на школата на волейболната Марица (Пловдив) Владимир Котев даде интервю пред volleymaritza.bg, в което коментира първата си година на този пост, представянето на отделните набори на клуба и очакванията за следващия сезон. Марица спечели медал във всички възрасти, в които се състезава през изминалия сезон при подрастващите. От най-малките – момичетата до 11 години, до най-големите – девойките старша възраст.

– Господин Котев, как ще коментирате успешната година в школата на Марица, която е първа за Вас, след като бяхте назначен за неин директор?

Благодаря за оценката, че годината е успешна. Смятам, че имаше възрасти, в които можехме да се представим малко по-добре. При положение, че при всяка една от възрастите сме в медалите, като имаме и една шампионска титла, можем да кажем, че годината е успешна. Видяхме доста плюсове и минуси и това само ни стимулира, да ставаме все по-добри.

– Няколко думи за всеки един от наборите – от най-малките, момичетата до 11 години, до най-големите, девойките старша възраст?

Най-малките момичета до 11 години са с треньор Кристина Якимова. Това беше нейна дебютна година в нашия клуб и можем да я поздравим. При тях няма национални финали в държавното първенство. Има само регионални финали. Те спечелиха по категоричен начин турнира в Асеновград, но трябва да кажем, че и конкуренцията не беше чак толкова голяма. Тяхната треньорка успя да събере достатъчно талантливи деца в школата на Марица и от тях да направи един добър колектив за кратко време. Тази титла беше доста емоционална.

Момичетата до 12 години участваха на междурегионални финали в Кюстендил. Набор 2006 в Марица има четири-пет от най-талантливите деца в страната, които играят и с по-горната възраст. Те станаха безапелационно първи. Нямаше отбор, който да им вземе повече от 12 точки в отделните геймове. Целите на клуба са високи и специално за този набор имаме сериозни амбиции и от него могат да излязат попълнения за първия отбор.

Същите момичета плюс момичетата родени през 2005 година участваха на национални финали във Варна. Те са изключително сплотен колектив с треньор Цеца Тенева. Помагаше и нашият капитан на първия отбор – Ради Тенева. До последния ден бяха без загуба, но загубиха финала срещу отбора от Видин – тим, който победиха в груповата фаза. Може би причината беше умора и пренавиване, но въпреки това ние сме много доволни от представянето на този набор. Едно момиче от този отбор – Ива Дудова, която е родена през 2006 година, попадна в националния отбор при по-големите – родените през или след 2004 година. На Балканското първенство, което завърши съвсем скоро, в началото започваше като резерва, но постепенно си спечели титулярно място.

Момичетата до 15 години с треньор Атанаска Никифорова, има много добри деца и сплотен колектив. Тяхната игра беше така нагласена спрямо съперниците, че да излезем крайни победители. Всички близки до клуба са наясно с тази титла и съпреживяха двубоите в зала Олимпиада в Пловдив.

Следващият набор, девойките младша възраст, с треньор Петя Хрисчева, завършиха с бронзовите отличия на финалите в град София. Имаме потенциално много добри деца, може би на моменти колебания от психологическо естество на някои места във важните моменти и от техническо естествено решиха полуфиналния мач с ЦСКА (София). Този отбор може да извлече максимума следващия сезон. Мисля, че девойките старша възраст с треньор Габриела Айшинова извлякоха максимума от себе си. Право на участие имаха момичета родени през или след 1999 година. Нашите момичета бяха по-малки – родени през 2000 година. Играхме финал в Казанлък, който загубихме от Левски (София), но в техния отбор имаше две много силни състезателки, които много се открояват като индивидуалности, а една от тях – Моника Кръстева, е в разширения състав на женския национален отбор. Въпреки че поведохме във финалния мач, индивидуалните качества на тези две състезателки решиха мача. Беше добра година. Надявам се следващата да е по-добра.

– Какви очаквания имате за следващия сезон?

Очакванията са отново да бъдем в медалите при всички възрасти. Моето желание е титлите да са повече. Това заявих и на треньорите от школата. Това беше първата ми година като директор на школата и завършихме с една титла. Казах на треньорите, че не е желателно да са две титли през следващия сезон, може и да са повече – това в кръга на шегата. В старшата възраст можем да се преборим за първото място, момичетата родени през 2006 година също. При младшата може би ще ни бъде малко по-трудно, но със сигурност ще сме в борбата за финал. При момичетата до 15 години също можем спокойно да играем финал, защо не и да спечелим титлата. Навсякъде се борим за медал, но моето желание е титлите да бъдат повече от миналия сезон.