Пловдивските млади спортисти ще имат още един шанс да блеснат на международната сцена. Това може да стане на предстоящата трета поред младежка олимпиада в Буенос Айрес през първата половина на октомври. В първите две издания на игрите градът ни не пропуска да се разпише и е спечелил общо 4 отличия – две златни, 1 сребърно и 1 бронзово.

На първата олимпиада в Сингапур през 2010 година пловдивският щангист Георги Шиков грабна златен медал в категорията до 85 кг. с общ резултат от 335 кг.(152кг. в изхвърлянето и 183кг в изтласкването). Георги Цонов пък печели бронзовото отличие в тройния скок с резултат 15,80 метра. Тук можем да споменем и златото на щангистката от Асеновград Боянка Костова в категория до 53 кг. с общ резултат от 192 кг. (85 кг. в изхвърлянето; 107 кг. в изтласкването).

На вторите олимпийски игри в китайския Нанкин пловдивската състезателка по спортна стрелба Лидия Ненчева печели златен медал в състезанието за смесени отбори на 10 метра въздушен пистолет заедно с партньора си от Узбекистан Владимир Свечников. Грацията на Тракия Александра Митрович пък бе част от ансамбъла, донесъл сребърни медали в турнира по художествена гимнастика.

Засега Пловдив има три квоти за предстоящите младежки олимпийски игри в Буенос Айрес. Големи надежди се възлагат на Александра Начева, която от два сезона насам постига нови и нови върхове в трудната дисциплина троен скок. Алекс стана световна вицешампионка до 18 години през 2017, а това лято продължи да прогресира и стана втора на европейското до 18 години и световна шампионка до 20 години с невероятен скок от 14.18 метра! Другите ни двама представители са в традиционно силната ни спортна стрелба – Пламен Емилов и Кирил Киров, от които също очакваме добро представяне. Разбира се, до началото на Игрите има още време, продължават да се раздават квоти и не е изключено да видим и други пловдивски млади спортисти в Буенос Айрес.

Георги Шиков

 

Георги Цонов

 

Лидия Ненчева

 

Александра Митрович

 

Боянка Костова