Държавен отборен шампионат по гребане започна днес в Пловдив. Стартът бе даден, веднага след като притесненията от сутрешните дъждове изчезнаха, а условията за гребане бяха идеални.  В първите два състезателни дни по коридорите ще се конкурират отбори от гребци в старшата възраст - юноши и девойки до 18 години.

Следващите два дни ще се надпреварват гребците от младшата възраст – от 12 до 16 години и в почивните дни ще мерят сили мъжете и жените. В тази група няма възрастово ограничение, така че в лодките често се включват и много опитни гребци.

Участие в държавния отборен шампионат са заявили 7 отбора от София - Левски, ЦСКА, Академик, Електрон, Оливет, Армеец и Панчарево, 5 от Пловдив - Хеброс, Академик, гребен клуб Черпоков, гребен клуб Пловдив и Тракия, както и отбори от Варна, Бургас, Русе, Созопол, Никопол.

Младите гребци имат право да участват в 3 гребни дисциплини. За конкуренцията между тях говори фактът, че ще има състезания във всички видове и стилове лодки – от единичните до осморките, както и в двете категории – лека и стандартна. Най-много са състезателите  от пловдивските клубове, които участват във всички дисциплини.