В първия кръг от новото футболно първенство стартира кампанията „Червен картон на футболните хулигани“, която се организира от Асоциацията на българските футболисти, Българския футболен съюз и Професионалата футболна лига. Преди мачовете отборите от Първа професионална лига ще излязат на терена облечени с фланелки с надпис „Червен картон на футболните хулигани“. Преди първия съдийски сигнал футболистите ще свалят фланелките и ще ги хвърлят сред публиката.

През изминалата седмица капитаните на отборите с най-многобройна публика – Божидар Митрев (Левски), Божидар Чорбаджийски (ЦСКА-София), Лъчезар Балтанов (Ботев Пд), Бирсент Карагарен (Локомотив Пд) и Мартин Райнов (Берое) първи подкрепиха кампанията, като се снимаха с фланелките, които ще бъдат хвърлени сред публиката преди срещите от първия кръг. Към тях се присъединиха и капитаните на шампиона „Лудогорец“ – Светослав Дяков и на носителя на Купата на България „Славия“ – Георги Петков.

Лидерите на водещите ни отбори се обединиха около мнението, че наред със законовите промени и подобряването на мерките за сигурност, обществото ни има нужда и от такива граждански кампании, които да формират активна обществена позиция и да възпитават в непримиримост към футболното хулиганство.

Водеща роля в тази кампания имат футболистите. Целта на организаторите е футболистите да въздействат на феновете чрез своя авторитет и популярност, за да станат стадионите спокойно и сигурно място, където деца и възрастни да се наслаждават спокойно на любимата игра. Затова още в първия кръг футболистите ще отправят категорично послание към публиката, че няма да толерират никакви хулигански прояви от страна на своите фенове. И че футболните хулигани нямат място на стадиона.