След точно 20 години Франция е световен шампион по футбол за втори път в историята си. Във вълнуващ и странен финал на един странен Мондиал, който се оказа убиец на фаворити, петлите проявиха убийствена ефективност и сломиха бойката Хърватия с 4:2, за да триумфират на стадион Лужники в Москва. Хърватите изиграха голям мач, бореха се със зъби и нокти, но трябваше да преклонят глава пред по-хитрите французи, които подчиниха ярките си индивидуалности на колектива и постигнаха общата цел. Франция отново заложи на тактиката и успя да се възползва максимално от създадените възможности. Въпреки че изиграха три последователни мача от по 120 минути, шахматистите демонстрираха невероятен характер и воля, в дълги периоди надиграваха съперниците си, но но явно не им стигнаха силите и опита.

Хърватски фенове нахлуха на терена и прекъснаха за кратко финала на световното в Русия между Франция и Хърватия в началото на второто полувреме. Няколко запалянковци се втурнаха на игрището, но след секунди бяха озаптени и изведени, а двубоят продължи. Малко след това Франция поведе на Хърватия с 4:1 и прати шахматистите в нокдаун, но Манджукич върна един гол след груба грешка на вратаря Лорис.

Хърватия започна много настървено, но постепенно петлите успяха да изнесат играта по-напред и поведоха. В 18-та минута Гризман бе фаулиран пред пеналта, самият той изпълни пряк свободния удар, завъртя топката към вратата на хърватите, тя се отклони от главата на Манджукич и влетя в мрежата. Шахматистите реагираха като ужилени и натиснаха жестоко. В 29-та минута след едно центриране и последвало разбъркване Перишич с левия крак прониза мрежата и изравни. Десетина минути преди края на първото полувреме Перишич игра с ръка след центриране  отдясно. Аржентинският рефер Нестор Питаня изгледа ситуацията на видеозапис и отсъди дузпа, която Гризман превърна в гол – 2:1 за Франция. Решението на рефера бе напълно правилно, въпреки че предизвика ожесточени дискусии.

След почивата натискът на Хърватия продължи с пълна сила. Шахматистите заформиха няколко мелета, а силен удар на Ребич едва бе избит от вратаря Лорис. Французите отвърнаха с пробив на Мбапе отдясно, след което последва удар, избит от Субашич. Междувременно хърватски фенове нахлуха на терена и прекъснаха за кратко мача в началото на второто полувреме. Няколко запалянковци се втурнаха на игрището, но след секунди бяха озаптени и изведени, а двубоят продължи. Малко по-късно Франция поведе. В 59-та минута Пол Погба стреля точно след продължително разбъркване в пеналта на хърватите и приближи Франция към втора световна титла. В 65-та петлите организираха още една хубава акция, Фернандес навърза бранител отляво и пусна към Мбапе, който с далечен шут вкара 4-ти гол за Франция. В 69-та минута Хърватия върна един гол и съхрани интригата. Вратарят на Франция Уго Лорис реши да се прави на защитник и тръгна да лъже Манджукич, но му подари топката и нападателят намали. За нещо повече обаче хърватите нямаха сили и трябваше да се задоволят със сребърните медали, но си тръгват от световното с гордо вдигнати глави.

Франция: Лорис; Павар, Варан, Юмтити, Ернандес; Погба, Канте, Матюиди; Мбапе, Жиру, Гризман

Хърватия: Субашич; Върсалко, Ловрен, Вида, Стринич; Ракитич, Брозович, Модрич; Ребич, Манджукич, Перишич