„Разочаровани и изненадани сме, че никой не потърси нас за мнение по този казус”, гласи кратко съобщение на ръководството на ПФК „Ботев Пловдив” по повод новината, че Община Пловдив се е съгласила да даде Колежа на ЦСКА за евротурнирите. Нещо повече, стадионът е даден като резервен, както е задължително по нормативна уредба, дадена от УЕФА.

Къде е проблемът ЦСКА да играе на Колежа, защо ръководството на тима е „разочаровано” и къде е общественият интерес?

На първо и основно място – стадион „Христо Ботев” е общинска собственост, която е дадена на ПФК „Ботев Пловдив” под наем срещу цената от 5549 лева на месец! Сумата е колкото наем на  малък търговски обект в някои от моловете в града. Всичко това градската управа го е направила, водена единствено от целта – клубът да има повече средства за издръжка и развитие на отбора.

По процедурата за Закона за спорта ясно е записано какви са правомощията на наемателят и какво може и какво – не. На първо място футболният клуб НЕ може да преотдава стадионът или части от него под наем или каквато и да е друга форма на трети лица.

В същото време Община Пловдив си затваря очите с ясното съзнание, че се нарушава Законът, като клубът преотдава помещения – т.нар. скайбоксове. В касата на клуба на сезон влиза над 1 млн. лева от отдаването на „ВИП помещенията”, която са разположени в централния сектор. По закон Община Пловдив единствено  може да ги отдава и тя да прибира приходите. Разочаровани и изненадани от това обаче в Община Пловдив – няма. Всичко се прави за благото на клуба и отбора.

Не бива да се забравя, че всеки месец от парите на пловдивските данъкоплатци се взимат пари и се плаща на банката, отпуснала 12 млн. лева заем за стадион „Христо Ботев” и още 12 млн. лева за стадион „Локомотив”.  В това разбира се, няма нищо лошо,  тъкмо обратното. Но никъде не личи, от ръководството на клуба да показват „благодарност”, а вместо това изразяват „разочарование”.

Колежа е дом на Ботев, но и принадлежи на всички пловдивчани, а и на всички българи. В него се инвестира сериозна сума и от държавния бюджет, а най-логичното нещо е на него да се играят футболни мачове от най-високо ниво – евротурнири, финали за купи и националните ни отбори.

Така възникват въпросите:

Защо Колежа да не посрещне голям западноевропейски отбор, макар и домакин да не е Ботев Пловдив?

Защо пловдивчани да не отидат на стадиона да гледат мач от евротурнирите?

Знае ли руското ръководство на тима, че Ботев дълги години игра в Европа на стадион „Лазур” в Бургас, където „жълто-черните” фенове създаваха истински празник в морския град? А същите тези години „канарчетата” правиха най-силните си мачове в новата история на клуба.

Ако Община Пловдив бе попитала ръководството на тима „може ли ЦСКА да играе на Колежа” – какво щеше да бъде различно?

Впрочем в договора между градските власти и Ботев е записано ясно, че ръководството на клуба се „задължава да осигури на Община Пловдив възможността да използва безвъзмездно спортния обект в едноседмичен срок след заявка”.  В тази точка никъде не е записано „може ли”.

Ако ЦСКА играе домакинствата си на Колежа, то това означава допълнителни приходи за Община Пловдив, която продължава да изплаща заеми за същото това съоръжение.

Вместо да се сърди,  добре е ръководството на Ботев Пловдив да работи за това отборът да влезе в евротурнирите, а феновете на „канарчетата” да видят пак мач от Европа на Колежа. Всичко друго е безсмислено придаване на важност от страна на няколко души в управлението на клуба. Не бива да се забравя, че ако дойдат 10 000 души от други градове, за да гледат мач в Пловдив това ще се отрази и върху местната икономика. Посещението им е свързано с нощувки, посещения на заведения, транспорт и други обекти, които ще се посетят в Пловдив. 

Когато същото това ръководство вземе стадиона на концесия, ще има право да решава дали и на кого да дава стадиона и срещу каква сума. Тогава обаче приходите в Община Пловдив на месец няма да са 5549лева, а ръководството ще трябва  да инвестира и в развитието на стадиона.

 

Изненада! ЦСКА поиска да играе на Колежа в евротурнирите

Ботев за казуса с ЦСКА: Разочаровани сме и изненадани