Шестима са арестувани вчера по време на акцията срещу фирмите-таксиметрови превозвачи, съобщи на брифинг преди минути Окръжният прокурор Румен Попов. И шестимата са пълномощници на собствениците на големите превозвачески фирми, които на практика са скитници и затворници. 

Вчера в Пловдив стартира мащабна акция в таксиметровия бранш, като за разпит бяха извикани десетки таксиметрови водачи. 

По сигнал на служители на ДАИ е образувано дознание срещу 4 фирми - превозвачи.  Според сигнала тези дружества държат 1000 от всички 1500 коли, които оперират под тепетата, но не са се отчитали пред НАП. Превозвачите са разследвани още за съставянето на неистински и подправени документи. Обхвата на дознанието ще бъде разширено със сигурност и ще бъдат проверени и други фирми, бе категоричен Попов. Към момента са разпитани над 100 таксиметрови шофьори, които са потвърдили работната хипотеза, че фирмите превозвачи не плащат нищо на държавата. 

Щетите за бюджета са милиони. "Разследването е насочено срещу фирмите превозвачи, а не срещу хората, които осъществяват тази дейност", подчерта Окръжният прокурор.  Към момента са иззети документите на 30 от разпитаните шофьори, но след като бъдат свалени данните за целите на досъдебното производство, те ще им бъдат върнати. 

Румен Попов е оптимист по отношение на развитието на операцията. "Надявам се да повторим сценария от 2015 година, когато след подобна мащабна акция босовете на няколко таксиметрови компании получиха осъдителни присъди, които бяха последвани от законодателни промени и бе наложен т.нар. данък такси" каза той. 

Полицията срещу незаконните таксита! Ще излезе ли браншът от сивия сектор? ОБЗОРМащабната акция на Икономическа полиция, ДАИ и НАП продължава и утре в Пловдив