Президентът Румен Радев не вижда търсене на диалог в парламента и приоритизиране на основните проблеми на обществото. Това заяви държавният глава по време на последната консултация на „Дондуков”2 с „Български възход”.

„Предоставих достатъчно време на партиите, за да излязат от конфронтационната  риторика, но не виждам да се върви към диалог, а напротив разделението се задълбочава. Вместо да се занимава с по-сериозни теми и проблеми, парламентът реши да се заеме с изборния кодекс и да дебатира четири часа само върху неговото име. Макар и най-малката, вашата парламентарна група има своето място и своята отговорност. Бих желал да чуя вашата оценка за възможността да бъде излъчен парламент”, заяви Радев.

„Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и едва ли нашето поведение определя това на Народното събрание, но искам да подчертая, че нашето поведение е устойчиво. От самото начало ние не тръгнахме да търсим конфронтация, а диалог. Решаването на проблемите на хората, които са на дневен ред, трябва да е приоритет на парламента. Трябва да се състави мнозинство, което да издигне стабилен кабинет. Отиването на предсрочни избори няма да решат проблемите, които вълнуват обществото, а само такива, които са тясно партийни. Има въпроси свързани с Шенген, които са по-фундаментални от Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросите свързани с инфлацията, с цената на живота, са по-важни.

Дебатът за изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Усилията за полагане на кабинет са основополагащ”, отговори лидерът на „Български възход”.

Янев  отново подчерта, че според него има диалог в парламента и именно в него трябва да се редят решения на сериозните проблеми и кризи.

„За нас не е важно кой ще е водещият в тази коалиция, ние сме готови да говорим с всички партии”, каза още той.

Президентът попита и какво правителство биха подкрепили от „Български възход” – дали експертно или коалиционно.

„Дори правителството да бъде експертно, то отново трябва да бъде подкрепено от партиите. Водеща трябва да бъде конструкцията на коалицията и принципите около, които тя се събира. Трябва да има коалиционно споразумение с ясно разписани правила”, заяви той.