От началото на 48-ото НС тонът вече се промени и диалогът започва, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев пред Нова телевизия, като нарече това добрата новина.   

Според него преди да се направи общ разговор било лидерски, било по партии, трябва да се проведат разговори с всички партии поотделно - бих го нарекъл 160 плюс, каза още Янев. По думите му логиката на съгласието е да се прецени антикризисното поведение на партиите в рамките на срок от година и това трябва да бъде предмет на първия разговор. Бъдещият кабинет трябва да бъде максимално компромисен и приет от партиите, каза още Янев като добави, че няма добра и лоша коалиция.

Лидерът на "Български възход" каза още, че не е променил позицията си за подкрепа на Украйна във войната, но има нюанси. За него българският националенинтерес е  България да не бъде въвлечена във война и гражданите й да не станат пушечно месо. Възможностите за преговори обаче сега са много по-малки сега и трябва да бъдем внимателни, каза Янев.

Той потвърди, че има комуникация с президента Радев, но заяви, че не е коректно да го пита на кого би връчил третия мандат.

Според него пъзелът с убийството на полицая в Елхово Янев каза, че трябва да се вземат мерки с щатовете на МВР, а не да се командирова служители на границата. По повод искането за оставка на служебния вътрешен министър Демерджиев Янев заяви, че трябва да се побърза със съставянето на редовно правителство. 

Стените и оградите по границата както всички такива съоръжения са със срок на годност, но построяването на нова ограда е плюс.

На въпрос за връщането на хартиената бюлетина, политикът коментира, че негативното говорене преобладава в обществото, но "нека не се занимаваме с манипулацията на вота, а да излезем 70-80% пред урните"