Кандидатурите за кметовете по райони създава най-голямото напрежение в пловдивската структура на ГЕРБ, научи TrafficNews.bg от свои източници в централата на партията. Пред кмета и лидер на ГЕРБ под тепетата Иван Тотев стои нелеката задача да утвърди кандидат-кметовете по райони, а причината за трудния му избор е, че всеки напира за местата.

Сегашните началници на райони в Пловдив се избираха от Общинския съвет по предложение на кмета, сега обаче те ще се явяват на избори и ще се борят за гласовете на пловдивчани.

Единствените два района, за които няма напиращи са „Западен” и „Северен”. Там кметовете Димитър Колев и Ральо Ралев нямат вътрешнопартийна конкуренция за местата си, и ако не стане нещо драматично със сигурност двамата ще са кандидатите от ГЕРБ на идващите избори.

Не така обаче стоят нещата с другия успешен районен кмет в Пловдив -  Костадин Димитров на „Тракия”. От няколко места вече се заговори, че има вероятност той да не е кандидатът на ГЕРБ за „Тракия” . Информациите за причината са разнопосочни, но интересно е името на човека, който се обмисля дали да не бъде номиниран. Това е кметът на община Калояново – Александър Абрашев, който живее от дълги години в пловдивския район. Мотивите му да не се кандидатира за общински кмет, а да бъде принизен до районен, също не са известни, но вероятността това да се случи никак не са малки, смятат нашите източници.

След влизането на бившия кмет на „Източен” Петър Петров в парламента,  начело на администрацията там застана Николай Чунчуков. Той обаче има сериозна конкуренция в лицето на общинския съветник и шеф на В и К – Пловдив Спартак Николов.

По същият начин стоят нещата и в „Южен”, където началник е бившият шеф на водното дружество под тепетата Валентин Василев. За неговия пост има редица мераклии, сред които и бившият депутат Костадин Язов.

Със сигурност най – проблемен изглежда район „Централен”. В момента там начело стои единствения негербер от кметовете на райони в лицето на Георги Титюков. Иван Тотев е категоричен, че преди изборите ГЕРБ няма да подкрепя и да се коалира с никой, както и че  те ще имат собствен кандидат-кмет за „Централен”. Там дупката зейна, след като скандалната Райна Петрова бе свалена от длъжност, след разследване за злоупотреби с доставка на храни в детските градини в района.

От началото на мандата единствените двама, които запазиха постовете си до днес са Ральо Ралев и Костадин Димитров. От останалите четирима само Петър Петров се издигна и стана народен представител. Първият кмет на „Южен” Павлинка Кацарова бе махната от поста си, след като блъсна две деца и избяга пред кметството в „Кючука”. В „Западен” Десислава Желязкова, която пристана на Славчо Атанасов, бе сменена с Димитър Колев, а Съдът отстрани Райна Петрова в „Централен”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg