„Ние сме социалисти, които не може да се примирят със ситуацията. БСП се превърна в петоразрядна сила. Тази позорна позиция на ръководството на БСП с връщането на хартиената бюлетина, е изключително унизителна. Извинявам се на социалистите.”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов пред NOVA.

Запитан за възможността да бъде издигнат министър-председател от БСП, той каза: „Винаги е добре да има премиер от БСП. Това сме жадували повече от близо 10 г., но такъв премиер може да се реализира само с подкрепата на партии, които считаме, че са неприемливи. Премиер от БСП, подкрепен от ГЕРБ – повечето социалисти няма да бъдат съгласни.”.

Според него решението за намаляване на напрежението в Левицата е лесно. „Промяна на лицата, на политиките – съвсем просто е решението. Месец-два и БСП би могла да изглежда по коренно различен начин”, обясни Витанов.

По думите на евродепутата от ПЕС/БСП партия „Продължаваме промяната” не могат да бъдат лява партия. Те са хора на бизнеса, на капитала. Те се опитват да крадат от електората на БСП, което е естествено. БСП опразва една ниша”, обясни Петър Витанов.

Относно помощта за Украйна, той подкрепя мнението на БСП. „На Украйна трябва да се помогне, да се мисли за възстановяването й след войната. Подпомагането с въоръжение не помага на изхода от конфликта. Въпреки промените на фронта, смятам, че военно решение няма. Ясно е кой е агресорът и кой е жертвата. На Украйна трябва да се помогне, но ЕС е съюз на мира”, повтори евродепутатът.

„Може би и Швеция няма да подкрепи България за Шенген. Нидерландия очевидно търси съюзници. Всички френски евродепутати, включително и от партията на Макрон, гласуваха подкрепа за България. На практика Нидерландия изпадна в изолация”, каза Петър Витанов.