„Пловдив е в тясна риза. Това е една от най-малките общини в България като територия, а без нея градът трудно  се развива. Дали в стратегията за децентрализация е заложено окрупняване на общини в България и изчезването на тези две малки административни единици, създадени изкуствено преди 27 години”,  повдигна въпросът за териториалното разпределение в Пловдив и региона общинският съветник Владимир Кисьов. Според него двете общини трябва да бъдат привлечени към града, за да може индустрията да се развива.

Менда Стоянова пък отвърна на въпроса с въпрос: „Какво би спечелил Пловдив и малките населени места, ако те се обедният? Това трябва да е водещо, както и дали хората в тях ще живеят по-добре”, каза председателят на комисията по бюджет и финанси.

„Евентуалното обединение на Пловдив със съседните общини Марица и Родопи може да стане само след референдум, с решение на общинските съвети и със съгласието на обществеността”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й главната причина за окрупняването на различни общини са лошите финансови показатели и липсата на достатъчен брой население. Пред „Родопи” и „Марица” този проблем не стои, така че евентуалното обединение трябва да се инициира  именно от хората в тези населени места.

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив” Владимир Кисьов постави още един проблем с местното самоуправление, а именно изборът на областните управители. Според Кисьов губернаторските постове са втория стълб на местното самоуправление и той трябва да  избираем. По този начин ще се покаже, че областните управители служат не на правителството, от които са назначени, а на гражданите, от които са избрани.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg