Българското общество е разделено на две – едната половина не вярва на бюлетините, другата – на машините. Целта не може да е едната група да надвие над другата. Ние никога не сме предлагали и коментирали отпадане на машините. Това заяви зам.-председателят на партия ГЕРБ и депутат Томислав Дончев пред БНТ.

„Предложението беше на левицата и бе за смесен вот. Това дава шанс за избор – кой с каква технология иска да гласува. Противопоставянето между политиците допълнително ерозира доверието в изборния процес“, предупреди той.

„В повечето от страните, където има машини, се генерира отпечатък, за да може изборите да са обект на съдебен контрол. Голяма част от българското общество нямат доверие на машините. Има и друга група, която се страхува да гласува на машини. Трябва да се намери решение, което да накара българите да гласуват“, изтъкна той.

„Трябва да положим минимално усилие, за да повишим доверието в изборния процес. Изборният процес е входът на демокрацията“, каза Томислав Дончев.

„Нека да има обществен съвет, дори два или три. Има процедурен проблем – имаме едно предложение, което е гласувано в правна комисия. Важното е да има разговор, да има диалог. Темата не е поставена от нас, а от много българските граждани, които са изразявали своите съмнение относно машинното гласуване“, каза зам.-председателят на партия ГЕРБ.

„Водим разговори с всички, но голяма част от партиите се държат свенливо. Нивата на политическия егоизъм още са високи. Докато една, две, три, четири партии не се подредят под общи приоритети – нещата няма да станат. Със заявката с този никога няма как да се получи. Изводът е, че в България има евроатлантическо мнозинство, но то е силно разединено“, каза още той.