Излишно е да се шуми по темата какви оръжия даваме на Украйна, ние си свършихме работа навреме, каза министъра на отбраната Димитър Стоянов по Би Ти Ви.

Той уточни, че каквото и да сме им дали, не сме ощетили българската армия.

"Това, което изпращаме е в топ 3 на приоритетите на Украйна. Но не пращаме нито ракетни комплекси, нито самолети", уточни Стоянов.

„Единият вариант е силна партийна кандидатура – той. Другият е фигура, която да събира по-широка обществена подкрепа в ситуация, в която обществото е разделено – по-компромисна фигура“.

„Търсим хора, които ще бъдат обществено приемливи, с репутация и които ще вършат работа“.

„Ние сме в ситуация, в която ме питате с чия подкрепа кабинетът може да мине. Отговорът е - с подкрепата на всички и с подкрепата на никой. Ние докарахме ситуацията след двата месеца, отпуснати от президента, никакъв коалиционен формат не е възможен“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

 Според него изкопаните пропасти между политическите сили са дълбоки и дори да има аритметично мнозинство, то няма да „роди нищо добро“.

„Ще направим последен опит през следващата седмица да говорим с всички. В политиката трябва да има конкретни намерения. Това ще е още един цикъл от разговори“, посочи Томислав Дончев.

Отхвърляне кандидатурата за Шенген

„Няма да излезем от ситуацията, ако всички дружно сме разсърдени на Нидерландия. Това се дължи на две години политическо безвремие. Ние сме големи майстори в това да убедим света, че сме най-корумпирани. Другите държави не правят така“, коментира той.

Според него позицията на България трябва да е твърда и сигурна.

„Не мисля, че Рюте коментира качеството на оградата, а 50 евро такса за преминаване. Надявам се това да не е вярно. Съоръжението не може да спре мигрантите, но може да помогне на полицаите“, допълни Дончев.

Промените в Изборния кодекс

Бившият вицепремиер обясни, че машинното гласуване няма да изчезне.

„Остава електронната памет. Ако има опасения, че има нещо нередно – тя може да се проверява. С всички скандали в парламента ерозирахме доверието. В еволюцията на демокрацията сме дали възможност на избирателите да упражнят гласа си. Все по-малко българи се интересуват от участие в изборите – това е големият проблем“, подчерта Дончев.