Кой ще е кандидат- кметът на БСП за изборите в Пловдив наесен? Въпрос, който вълнува не само  политически ангажираните пловдивчани, но и самите соцактивисти. Няколко месеца преди изборите за първи път при червените няма изявена личност, която да се налага като образ пред обществеността за бъдещ на кмет на града.

Най-успешният кандидат-кмет на БСП в последните 20 години, колкото и парадоксално да звучи, е Захари Георгиев, който стигна  два пъти до балотаж –  по веднъж срещу Иван Чомаков и Славчо Атанасов.

Преди четири години той отстъпи кандидат-кметското си място на Георги Търновалийски, който тепърва бе започнал да се налага при социалистите. Той обаче претърпя крах и завърши трети, а за малко да бъде задминат и от Дани Каназирева, зад която не стоеше голяма партия като БСП.

На последните парламентарни избори социалистите претърпяха още по – голям крах и вкараха само един депутат, в лицето на Търновалийски. Сега обаче той не ще и да чуе за кандидат-кметско място, а голяма част и от съпартийците му са на същото мнение.

В абсолютен мат са червените в града  кого да издигнат за кмет. Объркани са дори и обикновените членове. За това говори и фактът, че в няколко от техните партийни организации са номинирали Славчо Атанасов за кмет, мислейки го за техен човек.

Така пред социалистите в града стои още по-тежка задача. Не само да се борят за гласовете на пловдивчани, а и да успеят да убедят собствените си членове и симпатизанти да пуснат червената бюлетина.

Николай Радев е един от малкото политици от БСП, който е разпознаваем сред пловдивчани и има достатъчно авторитет пред тях и самите социалисти. Той е готов да приеме номинацията за кмет, макар да не му се иска много. Колкото и авторитет да има Радев, той добре си дава сметка, че е неизбираем и шансът да постигне по-добър резултат от този на Търновалийски преди четири години не е голям.

Лидерът на социалистите под тепетата Георги Гергов, който бе загатнал, че може и да се включи в кметската битка, вече не стои на дневен ред.  Шансът Гергов да се изправи срещу Тотев и Славчо Атанасов е доста нищожен.

 Въпросът, който изниква в съзнанието на соцактивистите е дали Радев ще бъде пуснат като самотен бегач на далечни разстояния, или в последния момент ще се изкара скрит жокер, който да успее да събере не само червените гласове, но и да се пребори за подкрепа, отиваща на традициите на партия като БСП.    

Благовест Андонов, TrafficNews.bg