Eстествено, че това, че гласувахме с ГЕРБ, ДПС и "Български Възход" за Вежди Рашидов за шеф на парламента не може да прерасне в коалиция. Дори само заради хартиената бюлетина, каза пред БТВ Георги Свиленски от БСП.

"Ние тази подкрепа я имахме и в предишния парламент, но не гласувахме така", посочи той. И обясни, че по сметки на изборни експерти БСП е загубила 150 000 гласа заради липса на възможност за гласуване, а общо 600 000 души не са отишли до урните заради машините.

"БСП има решение да не подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“. Остават БСП, „Български възход“ и „Демократична България“. Изборът е на президента", каза той, запитан за третия мандат. 

Разговорите тогава са много лесни. Мандатоносителят застава пред другите с програмата си. Ако те искат да повиши доходите на българските граждани, да засилят социалната политика, ние нямаме основание да оставяме държавата без стабилно управление зимата", посочи Свиленски. И обясни, че според него политическото представителство трябва да се прави с политически лица, а не да се крият зад фигури, обявени за експерти.

"Ако мандатоносителят приеме подкрепа за социален министър от БСП и вътрешен от ГЕРБ, това е негова отговорност. Ние ще предложим нашите министри", каза той, запитан дали от БСП биха подкрепили кабинет с третия мандат, ако в него участват членове на ГЕРБ.

БСП е внесла в Народното събрание 10 законопроекта, които касаят основно увеличението на доходите. Един измежду тези 10 е за промени в Изборния кодекс, които да дадат възможност за гласуване и с хартия, освен с машина. Това коментира пред БНТ от "БСП за България" Христо Проданов.

По думите му от левицата смятат, че има голяма група хора, които имат желание да гласуват, но по някаква причина се страхуват да го направят заради наличието само на машинно гласуване.