В спокойна обстановка започна изборния ден на територията на Област-Пазарджик. Тази сутрин всички 359 изборни секции бяха предадени от охраняващите ги служители от МВР на секционните избирателни комисии. Над 600 човека от структурите на вътрешното министерство в региона са ангажирани в охраната на изборния процес в местата за гласуване и изборните секции, проверка на сигнали, за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението.

По време на изборите полицейските служители са бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Припомняме, че сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и звената в районните управления в Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. Служителите ще работят на 02 октомври /неделя/ от 08.30 до 19.00 часа. През вчерашния ден са издадени 11 удостоверения за гласуване , а от началото на седмицата до момента издадените удостоверения са 30.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения на изборния процес на телефон 02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

Всички секционни избирателни комисии в страната и чужбина вече са отворили врати. Това стана ясно след заседание на Централната избирателна комисия.  

От началото на дена проблем с машините е регистриран в Русе, Благоевград и София. Взето е решение там, където машините не са сработили, да се премине към хартиено гласуване.

От началото на изборния ден към ЦИК са постъпили 2 жалби и 1 сигнал. Сигналът е бил свързан отново със софтуерен проблем на машината, заради който изборният ден е трябвало да започне в 8 часа.

 

 

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик