Представители на "Продължаваме промяната" и "Възраждане" седнаха на една маса, за да обсъдят бюджета за следващата година. Срещата се състоя в "Огледална зала" на парламента по инициатива ПП и продължи за рекордно кратко време - 10 минути. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отсъстваше от срещата.

Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев попитаха "Възраждане" дали биха подкрепили проекта на декларацията им, в която настояват служебният кабинет да внесе за обсъждане в 48-ото Народно събрание проект на бюджет за следващата година.

Бившите управляващи потърсиха подкрепа за искането си служебният кабинет да внесе нов проект за държавната план-сметка за 2023 г., както и за своите 16 предложения. Кирил Петков направи уговорка, че инициираните от тях срещи за бюджета нямат нищо общо с преговори за съставяне на правителство:

"Нека да се опитаме да разделим политическия процес с даването на мандатите и решаването на проблемите. За нас вдигането на МРЗ е критично важна мярка в условията на инфлацията, както пенсиите на хората. Това са теми, които не са свързани със съставянето на редовно правителство. Миналата година нямаше проблем по времето на служебен кабинет да се приеме бюджет за следващата година", заяви Кирил Петков, предаде "Дир". 

Асен Василев посочи, че прогнозите за три-четири процента ръст в приходите най-вероятно ще се реализират. Виждаме, че за третото тримесечие инфлацията вече спада, добави той.

"В момента инфлацията е спаднала по кошницата, която България измерва от 18,7 процента на 17,6 процента, а по европейската кошницата, която се ползва - от 15,6 на 14,8 процента, което означава, че прогнозите за инфлацията от 14 процента до края на годината биха се сбъднали", посочи Василев.

Ние вярваме, че продължава да има много сериозна възможност от допълнителни приходи за догодина, добави той.

От "Възраждане" не отговориха конкретно какво от предложенията на ПП биха подкрепили с аргумента, че парламентарната им група ще вземе решение за това.

"При нас са документите, ще ги разгледаме. Ще обсъдим и ще излезем с окончателно решение дали да подкрепим бюджета, или не. Основно, хубави неща, които има - да, ще бъдат подкрепени. Където са по-проблемни, няма да ги подкрепим", каза Иво Русчев.

Депутатът Димо Дренчев припомни думи на държавния глава, в които се посочва, че тези очаквания за приходи в бюджета били завишени и можело да не се сбъднат. Хубаво е да избягваме да надуваме прекалено много бюджета, добави Дренчев и уточни, че е по-добре правителството, което ще го изпълнява, да има отговорност за бюджета. Той увери, че всички предложения на ПП ще бъдат разгледани от ПГ "Възраждане" и ще бъдат подкрепени добрите от тях, за които има пари.

От "Възраждане" посочиха, че техните конкретни предложения за бюджета ще бъдат обявени от парламентарната им група и няма да ги дискутират по време на срещата с "Продължаваме Промяната". От партията на Костадинов имат идея за диференцирана ДДС ставка, например за книги и учебници.