Абдикирали ли са от задълженията си НСО или са тук? Къде е председателката на парламента! С тези викове председателят на Временната комисия за ревизията Мая Манолова поиска служителите на НСО да дойдат и да отстранят някои депутати от залата. 

В залата вече няколко часа цари пълен хаос. Викове, обвинения и лични нападки съпъстват заседанието от началото му.

А докато Манолова търсеше квестори и служители на НСО, депутатите от ГЕРБ-СДС питаха останалите си колеги от другите партии как не им е неудобно да учатстват в цирка на Манолова.

"Не може да отстранявате народни представители от зала. Не можете да отстранявате хора от Народното заседание, не се заблуждавайте", предупреди Маноил Манев. 

Бизнесменът Светослав Илчовски отново е поканен в Комисията за ревизия на дейността на кабинета "Борисов". Според програмата за работа изслушването му е втора точка в дневния ред. 

Преди няколко дни Илчовски направи разкрития за изнудване, корупция, говори за премиера Бойко Борисов, замеси името на регионалния министър Петя Аврамова. Говори и за ареста на Миню Стайков. Пикантни бяха коментарите му за кюлчетата и Мата Хари от изтеклите преди година видеозаписи от спалнята на Борисов.

Изявата на Илчовски в живото излъчване на заседанието на комисията имаше широк отзвук. Последва грандиозен парламентарен скандал. А самият Борисов предупреди, че е бил наясно с атаката. Понеже представящият се за зърнопроизводител Илчовски говореше и за собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, от компанията днес обявиха пред медиите, че ще заведат дела за клевета. 

Междувременно от БСП и ДПС призоваха прокуратурата да направи проверка на твърденията на бизнесмена.

Медийният интерес към днешното заседание на комисията е огромен, предаде novini.bg. Залата е препълнена. Заседанието започна със закъснение заради обсъжданията в пленарната зала. 

Къде са документите на Илчовски?

Още в началото Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че първите две точки от дневния ред са извън обхвата на комисията. Тя каза, че това е злоупотреба и реализиране на предизборно шоу.

„Виждаме два казуса, които реално нямат нищо общо с държавни дружества и нищо с постановления на Министерския съвет. Това е абсурдно и да привикваме частни дружества“, отбелязва Каназирева.

„Втора точка имаме изслушване на „някакъв човек“, който по същата логика още 100 души могат да дойдат тук и да разказват разкази по картинки, но това не отговаря на предмета на комисията“, подчерта още тя.

Каназирева попита и след като 45-ият парламент скоро ще се закрие, кога комисията за ревизията въобще ще може да изготви и внесе доклад за работата си. И поиска отмяна на първа и втора точка и преминаване направо към точка три.

БСП пък опонираха, че дневният ред е интересен, защото показва случаи на сериозни нарушения. Според Явор Божанков не ставало въпрос просто за любопитство към личния живот на премиера.

Отново обаче думата взе Каназирева, която със спокоен тон, напомни, че целта е само да се говори против управленито на ГЕРБ. 

"Тази комисия не може да се превърне в трибунал, не може да се връщаме в едни години преди 89-та година. Най-правилното е всеки един сигнал да го насочите по компетентните органи. А не да слушаме разкази, за които по никакъв начин не можем да кажем дали са достоверни. То свърши времето на този парламент! Да не си мислите, че някой се притеснява от някакви проверки. Но най-правилният ход беше да влезете в управлението, да извършите анализ. Това тук е една предизборна кампания. Евала! Вие си получихте звездния миг! Поздравявам ви! Само не виждам ролята на другите партии!", каза тя. 

Мая Манолова от своя страна каза, че в комисията са постъпили над 90 сигнала.

"Мисля, че гражданите искат да знаят за това безобразно застрояване на Алепу. Няма как, при положение, че има постъпил сигнал, да не включа това в дневния ред", заяви тя относно точка първа в днения ред. 

Тома Биков пък обяви, че никой не е получил документи от Светослав Илчовски, който е твърдял, че има документи за всичко онова, за което прави разкрития. 

"Когато е публична една част, трябва да бъде публична цялата част. В тези документи се крие много повече, отколкото в разказите на господина. Документите трябва да бъдат прочетени от всички, да бъдат показани пред медиите. Тези разкази може да са истина, може и да не са. Аз залагам, че не са", каза Биков.

Манолова пък се оправда, че в документите може да има и информация, която не е редно да става публична и пред медиите. Тя изненадващо предложи вместо с първа точка да се премине към втора - изслушването на Илчовски.

"Аз няма да нося отговорност за информация, свързана с работата на Фондовата борса", аргументира се Манолова. 

ГЕРБ реагираха светкавично. 

"Държа да ми се гласува процедурата дали документацията (от Илчовски, бел. ред.) трябва остане публична или скрита", настоя Биков.

Румен Гечев от левицата каза, че също не е виждал документите, но разбира, че в тях може да има чувствителна информация като данни за обороти. 

Маноил Манев обърна внимание на Манолова, че в залата е и собственикът на "Градус" Иван Ангелов - фирмата, която "вие унищожихте онзи ден на заседанието". И настоя Ангелов също да бъде изслушан.

Манолова пак настоя да се започне заседанието от точка втора. ГЕРБ обаче бяха непреклонни:

"Най-големият ви зор е Илчовски ли, кой, да разказва тук! Без документи, без нищо!".

Манолова пък се притесни дали Илчовски се чувства добре. Неин колега попита бизнесмена дали иска друго място, защото до него е седнал собственикът на "Градус" Иван Ангелов. Манолова пък настоя квесторите да дойдат и да отстранят от залата Маноил Манев от ГЕРБ. Тя нареди на някого от екипа си да отиде долу и да търси квесторите. Манев обаче напомни, че никой не може да отсранява народни представители. Той влезе в личен спор с представител от залата и дори каза, че е получил заплаха. 

Думата взе Илчовски

Съвсем за кратко Светослав Илчовски взе думата. 

"На тази комисия никой не ме е карал да идвам. Не познавам Мая Манолова, дори не съм се здравислав с нея. Не познавам Черепа, не познавам известни арестанти...", започна той.

Но отново бе прекъснат от Маноил Манев. В залата влязоха и още депутати от ПГ на ГЕРБ. 

Илчовски отново понече да говори. Той каза, че е бил с Иван Ангелов в Ница, поканен лично от него. Целта била Илчовски да бъде помолен да „съставим документи с фиктивен оборот...Който ме помоли от името на премиера, че е с него, да съставим фиктивен оборот“. На няколко пъти и разпалено Илчовски се обърна към Иван Ангелов с "няма нищо, чичо Иване". Бизнесментът каза, че има и снимки. 

„Вие сте рекетьори... ние ще го докажем“, скочи той на ГЕРБ, които не спираха да репликират срещу начина, по който се води заседанието. 

"Аз винаги си оставям козове в джоба. Ще ги оставим в прокуратурата. Машините за напоителните системи, бяха помолил г-н Ангелов, нали, да ми пусне системите... нали..", говореше разпокъсано Илчовски. 

И продължи: Купуваш си кухи акции от този човек до мен, на 100 лв, примерно. Оставам прокуратурата... само трупа години наред доказателства срещу вас. Ти си рекетьор, беше ме приготвил... Не бойте се! Всичките сте наред.

Тома Биков взе думата. За нас това лице е ненадежден свидетел. Искам да попитам това лице колко жалби има срещу него прокуратурата, стрелял ли е срещу свои близки...

"Нямам регистрирано оръжие на мое име. Никога не съм стрелял срещу никого. Преди малко имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам. Това беше само предпоставка да ми вземат бизнеса. Беше ме сготвил в Стара Загора г-н Ангелов. Почнаха ма „Подпиши тук, подпиши там“. Ето го до мен този хубав човек. Благодаря на Софийската прокуратурата, видя, че съм честен човек. За да се нешуми. Но г-н Ангелов, толкова много ви мразят хората, че постоянно ми пращат информация какво правите", отговори Илчовски.